Despăgubiri de 380 mil. lei după falimentul asigurătorilor Astra și Carpatica

Despăgubiri totale de 380,1 milioane lei au fost plătite ca urmare a falimentului societăților de asigurări Astra și Carpatica.

Până la 1 noiembrie 2018, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a soluționat integral 93,8% din dosarele  păgubiților Astra Asigurări, respectiv 92,5% din cele ale Carpatica Asigurări, informează un comunicat al BAAR.

Consiliul ASF a retras în data de  26 august 2015  autorizația de funcționare a societății Astra Asigurări și a luat aceeași decizie în ce privește societatea Carpatica Asigurări, un an mai târziu, respectiv în data de 27 iulie 2016.

Retragerea autorizației de funcționare a celor două societăți a avut drept consecință imediată pierderea calității acestora de membru al Biroului și, implicit, preluarea spre gestionare de către BAAR a tuturor dosarelor de daună Carte Verde care implică autovehiculele asigurate în mod valabil la Astra Asigurări, respectiv Carpatica Asigurări.

Ca urmare a falimentului celor două societăți, Astra și Carpatica, BAAR a plătit până la 1 noiembrie 2018 despăgubiri în sumă totală de 380,1 milioane lei (din care 167,6 milioane lei pentru Astra și 212,5 milioane lei pentru Carpatica) și mai are dosare în lucru, în diferite stadii de soluționare, cu o rezervă totală rămasă însumând 272,9 milioane lei (din care 119,5 milioane lei pentru Astra și 153,4 milioane lei pentru Carpatica).

Dauna medie a cererilor de rambursare plătite de către BAAR in perioada de după preluarea spre gestionare a dosarelor de dauna ale celor doua societăți a fost de circa 4.000 euro in cazul Astra Asigurări, respectiv de circa 4.500 euro in cazul Carpatica Asigurări

Pentru polițele RCA încă valabile după data retragerii autorizațiilor Astra Asigurări și Carpatica Asigurări, BAAR a încheiat contracte de reasigurare  de tip excedent de daună.

Dosarele Astra

Astfel, de la data retragerii autorizației de funcționare a Astra Asigurări  și până la  1 noiembrie 2018, au fost înregistrate de  către BAAR un număr de 8.659 de dosare de daună.

Dintre acestea,  8.124 de dosare au fost soluționate integral, cuantumul  total al sumei achitate de Birou fiind de 167,6 milioane lei.  În procente, Biroul a soluționat și achitat până la 01 noiembrie 2018 circa 93,8% din numărul total al dosarelor primite in cazul Astra Asigurări.

Alte 200 dosare au fost soluționate parțial. Până la soluționarea completă a acestor dosare, BAAR a constituit suplimentar o rezervă de daună în valoare de 73,7 milioane lei.

Un număr de  335 de dosare se află în curs de soluționare, iar rezerv de daună constituită  în acest scop de către Birou  este în valoare de 45,8 milioane lei.

Pentru dosarele soluționate parțial sau care se află în curs de soluționare în cazul Astra Asigurări, rezerva de daună estimata la 31 octombrie 2018 este de 119,5 milioane lei.

Dosarele Carpatica

În ceea ce privește cea de-a două societate, Carpatica Asigurări, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România i-au fost avizate un număr total de 11126 dosare de daună în intervalul cuprins între 2 august 2016 și 1 noiembrie 2018.

Dintre acestea, dosare soluționate integral – 10.288, pentru care s-a achitat suma de 212,5  milioane lei.

Dosarele soluționate parțial sunt în număr de 130. Pentru acestea, până în prezent s-a constituit o rezervă de daună rămasă de 92,8 milioane lei

Pentru cele 708 dosare aflate în curs de soluționare s-a constituit o rezervă de daună în valoare de 60,6 milioane lei

Un procentaj de 92,5% din numărul total al dosarelor preluate de BAAR, în urma falimentului Carpatica Asigurări au fost deja soluționate integral, celelalte aflându-se în diferite faze de soluționare.

Articolul precedentEurostat: România, cea mai mare creștere economică trimestrială din UE
Articolul următorPolitica salarială și lipsa investițiilor afectează creșterea economică pe termen lung. România, condusă spre recesiune

Comments are closed.