Senatorii din Comisiile de muncă și buget au eliminat impozitarea cu 10% a concediilor medicale, măsură impusă în decembrie 2023 de guvern printr-o ordonanță de urgență.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Citește și: PNL mai face un pas pentru eliminarea impozitării concediilor medicale. Amendamentul liberalilor, adoptat în Comisii: urmează votul în plenul Senatului

„Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri.” Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat Boloș, în ianuarie.

Articolul precedentBursele din China s-au prăbușit cu 7.000 de miliarde de dolari. Este cea mai mare criză din ultimul deceniu
Articolul următorValoarea coșului de consum s-a dublat, salariul minim pe economie bate pasul pe loc