Motivul incredibil pentru care România nu poate respecta obiectivul UE de creştere a locurilor de muncă prin finanțări europene.

 

România are deficit de angajaţi şi un şomaj extrem de mic, astfel că nu poate răspunde obiectivului UE de creştere a locurilor de muncă prin finanţările europene disponibile prin Fondul Social European (FSE), a declarat joi secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene (MFE), Mihaela Toader.

„Avem o creştere, aproape o dublare a Fondului Social European (pentru exerciţiul bugetar al UE pe 2021-2027, n.r.), deci fondul destinat măsurilor soft, aşa cum le ştim cu toţii, de la 5 miliarde de euro, acum alocarea propusă României este 8,5 miliarde de euro. Şi aici trebuie să fim inovativi, pentru că aşa cum cu toţii o ştim, România este într-o situaţie paradoxală, la fel ca şi alte ţări din regiune, avem o scădere a şomajului fără precedent, avem o rată a şomajului extrem de mică, avem totuşi o lipsă a forţei de muncă pregătită care să vină şi să acopere necesarul mediului de afaceri şi cu toate acestea obiectivul la nivel european este creşterea numărului locurilor de muncă. Este foarte adevărat că noi nu putem răspunde deocamdată acestui obiectiv, însă avem alte nevoi structurale, şi trebuie să găsim metodele prin care ne actualizăm capacitatea forţei de muncă să răspundă noilor provocări, să reuşim să asigurăm un standard minim de servicii pentru cetăţenii români şi pentru cei care sperăm că pe viitor vor dori să vină în România, pentru că numai prin aceste metode prin care statul oferă totuşi un climat sau un standard minim de servicii, nivelul de apetit pentru a rămâne în România este fundamental”, a afirmat Mihaela Toader, la o conferinţă destinată viitorului Uniunii Europene şi al economiei româneşti.

Reprezentanta Ministerului Fondurilor Europene a indicat că România trebuie să prioritizeze accesarea de finanţări din FSE pentru creşterea standardelor din domeniile Sănătăţii şi Educaţiei.

„Este foarte adevărat că este foarte greu să opreşti pe cineva să plece atât timp cât în alte părţi nu este numai diferenţa de venit, nu cred că acesta este principalul motiv pentru care asistăm la această mutare a populaţiei active din zona central şi est europeană către Vest, cât climatul social şi standardele sociale, de sănătate, educaţionale, care sunt oferite familiilor, şi cred că asta ne dă câteva priorităţi”, a menţionat Mihaela Toader.

În ceea ce priveşte Fondul UE de Coeziune, oficialul MFE a amintit că alocările Bruxelles-ului pentru România au scăzut la aproape jumătate faţă de exerciţiul bugetar precedent.

„Dacă ne uităm la Fondul de Coeziune, cel pe care Politica de Coeziune îl propune în special susţinerii reţelei de bază de transport şi infrastructurii de mediu, acolo România a suferit, ca întreg Fondul de Coeziune, o scădere dramatică, la jumătate, de la aproape 9 miliarde de euro avem alocate 4,5 miliarde, iar din aceşti 4,5 miliarde, conform propunerii de Regulament, aproximativ 1,2 miliarde de euro vor intra în Mecanismul de Interconectare a Europei, gestionat direct de către Comisia Europeană, deci practic la nivel naţional, pentru nevoile de infrastructură de transport, în special feroviară, ne mai rămân 3,3 miliarde de euro”, a precizat Mihaela Toader.

Aceasta a adăugat că şi finanţările europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională au înregistrat o scădere.

„Nu ştiu dacă este o veste bună sau o veste rea, dar trebuie să fim inovativi pentru a vedea ce putem face mai mult în domenii atât de importante pentru România, cu mai puţini bani, dacă ne uităm la Fondul European de Dezvoltare Regională”, a atras atenţia secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene.

Articolul precedentAcordul Brexit. Principalele puncte
Articolul următorCele mai vândute mașini în România în primele 9 luni ale anului