Unde e România în topul prețurilor din Uniunea Europeană

Danemarca, lider în top. Prețurile la bunurile de consum și servicii au variat anul trecut, în țările Uniunii Europene, pe o plajă largă, cu diferențe mari între cele mai mici și cele mai ridicate niveluri.

Danemarca a avut în 2017 cele mai mari prețuri (142% fața de media UE), fiind urmată de Luxemburg (127%), Irlanda și Suedia (ambele cu 125%), Finlanda (122%) și Marea Britanie (117%), informează un comunicat publicat miercuri de Eurostat.

La polul opus, cu cele mai mici prețuri, se află Bulgaria (48%), România (52%) și Polonia (56%).

Așadar, raportul dintre cel mai scăzut și cel mai ridicat nivel de prețuri, respectiv dintre nivelul din Bulgaria și cel din Danemarca, este de 1 la 3.

În ce privește prețurile la produsele alimentare (mâncare și băuturi ne-alcoolice), acestea înregistrează un raport de 1 la 2 între cel mai mic și cel mai mare nivel.

La acest capitol, cele mai mari prețuri sunt în Danemarca (150% din media UE), Suedia (126%), Austria (125%), Luxemburg (123%), Finlanda (118%), Irlanda (117%), Belgia, Franța și Italia (toate cu 112%). Cele mai mici prețuri se înregistrează în România (62%) și Polonia (65%).

Țările membre au avut anul trecut, de asemenea, mari declajae la prețurile băuturilor alcoolice și produselor din tutun.

La această categorie, cele mai reduse cote au fost în Bulgaria (56% din media UE), România (69%) și Ungaria (70%). În partea cealaltă a clasamentului se situează Irlanda, cu 174% din media Uniunii Europene, urmatî de Marea Britanie (157%), Finlanda (139%), Suedia (127%), Danemarca (123%). Aici diferența o face și nivelul de taxare, care oscilează destul de mult de la țară la țară.

Tarifele la hoteluri și restaurant sunt în Danemarca de circa trei ori mai mari față de Bulgaria și România. Danemarca are și la aces capitol cel mai mare nivel, 151% din media UE, fiind urmată de Suedia cu 146%. La polul opus – Bulgaria (45%), România (53%), Cehia (60%).

Diferențe mici între statele membre se înregistrează la electronice, mijloace de transport personal și îmbrăcăminte. La electronice, prețurile variază între 86% din media UE, în Irlanda, și 110%, în Danemarca și Franța. La îmbrăcăminte, Bulgaria este cea mai ieftină țară (80% din media UE), iar Suedia, cea mai scumpă (134%).

La mijloacele de transport personal (mașini, motociclete, biciclete etc), Danemarca (144%) și Olanda (121%) au niveluri mai ridicate de preț celelalte țări membre încadrându-se între 81% (Slovacia) și 111% din media UE (Finlanda, Irlanda, Portugalia).

Articolul precedentRobor la 3 luni blocat. Creștere puternică la 6 luni
Articolul următorSupraaciza înapoi! România are cele mai mari costuri de transport din regiune

Comments are closed.