Guvernul Dăncilă vrea să modifice mai multe prevederi ale Legii offshore despre care fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, spunea că sunt esențiale pentru bunăstarea românilor.

 

Cu doar câteva zile înainte de plecarea lui Dăncilă în SUA, Guvernul relaxează Legea offshore în favoarea petroliștilor din Marea Neagră.

Deși nu există la acest moment un ministru al Energiei, ministerul de resort a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de act normativ care să modifice Legea offshore.

Proiectul de modificare a Legii offshore prevede, înainte de toate, o relaxare a impozitării petroliștilor din Marea Neagră.

Legea offshore prevede, printre altele, că petroliștii trebuie să plătească impozit pe toate veniturile suplimentare pe care le vor obține din vânzarea de gaze din Marea Neagră.

Mai exact, legea stabilește un sistem de impozitare progresivă. Practic, cu cât petroliștii vor vinde gazele din Marea Neagră la preț mai mare, peste plafonul de 45,71 lei per MWh, cu atâta vor plăți la stat un procent mai mare din venitul suplimentar obținut, conform Ziare.com.

Cel mai mic procent datorat de petroliști la stat ar urma să fie, potrivit legii în vigoare, de 30% din veniturile suplimentare (în cazul în care gazele s-ar vinde cu 85 lei/MWh), iar cel mai mare procent de plată ar ajunge la 60% (în cazul în care petroliștii ar reuși să vândă gazele cu până la 175 lei/MWh).

Acum-prin proiectul de lege lansat în dezbatere publică-Ministerul Energiei vrea să nu le mai impoziteze petroliștilor veniturile suplimentare obținute din gazele vândute la prețuri mai mici de 100 de lei/MWh.

De asemenea, li se elimina petrolistilor anumite obligatii de plata catre stat impuse prin Legea offshore si se stabileste mai clar cum se vor calcula unele dintre darile datorate de acestia.

Articolul precedentSUA au impus sancţiuni împotriva Băncii Centrale a Iranului
Articolul următorRomânii din Spania își deschid propria afacere cu bani de la statul român