Premierul Viorica Dăncilă anunţă înlocuirea ROBOR în calculul ratelor pe care le plătesc românii cu credite în lei.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că indicele ROBOR va fi înlocuit în calculul ratelor pe care le achită românii cu credite în lei.

„Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative: ordonanţa 114 din 2018, ordonanţa 50 din 2010 şi ordonanţa 52 din 2016.

Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de către populaţie. În consecinţă, noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare”, a declarat Viorica Dăncilă.

Articolul precedentBrexit. Care vor fi cele mai afectate state?
Articolul următorBugetul pentru „Rabla” și „Rabla Plus” a fost aprobat