Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, Dan Vîlceanu, susține că în Coaliție n-a exista o discuție legată de înlocuirea lui Marius Budăi de la Ministerul Muncii, ca urmare a discuțiilor legate de procentul din PIB alocat pensiilor, prin PNRR. Vîlceanu a afirmat că discuția e mai degrabă una politică și că majorarea pensiilor nici cu are legătură cu alocarea respectivă, ci cu capacitatea bugetului de a o suporta.
„La începutul anului, guvernul a majorat pensiile cu 10%, (…) dar nu pentru că era în PNRR, ci pentru că bugetul nu putea suportat o majorare mai semnificativă. Niciodată nu s-a pus problema ca acest procent să fie schimbat, atât timp cât nici măcar nu există o lege care să arate că ar fi nevoie de un alt procent. Discuția este una strict politică și nu are niciun fel de reflectare în realitate,” a declarat Vîlceanu, în direct la Realitatea Plus.
Vîlceanu a mai declarat că dacă s-ar ajunge în scenariul renegocierii, lucrurile n-ar fi deloc atât de simple. „CE va cere alte garanții, adică măriri de taxe și impozite. Dacă se pune astfel problema, evident că nu vom fi de acord, noi am arătat în ultimii 2 ani că poți aduce mai mulți bani la buget fără majorare de taxe și impozite, ci printr-o mai bună colectare.”
Obligativitatea pensionării la 70 de ani, o altă știre falsă
Ministrul Investițiilor și Proiectelor europene a dezmințit și scenariul vehiculat în spațiul public privind majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani.
„N-a existat o discuție privind obligativitate ieșirii la pensie la 70 de ani, ci doar de a lăsa la alegerea omului dacă vrea să stea la serviciu până la 70 de ani sau iese la pensie la 68
În PNRR nu există obligativitatea de a ieși la pensie70 de ani,” a declarat Dan Vîlceanu.

„În sistemul public, cea mai mare problemă o reprezintă inechitățile, iar ele generează și cele mai multe nemulțumiri. Vă dați seama că oamenii vorbesc între ei și cei care au ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani află că cei care s-au pensionat mai recent, din posturile similare, au venituri mai mari.

Când s-a negociat PNRR s-a ajuns la concluzia că trebuie refăcut sistemul de pensii pentru ca astfel de inechități, are există și la pensiile militarilor sau ale polițiștilor, trebuie eliminate'” a mai afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, în direct la Realitatea Plus.

 

Articolul precedentÎncă o lovitură în bugetul românilor. Cresc din nou dobânzile calculate în funcție de ROBOR
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Valea Jiului, între mine închise și proiecte anulate. Turismul, speranța unei comunități uitate de aleși