Guvernul Orban a fost executat miercuri, 5 ianuarie, de același pluton de mercenari care a ciuruit Guvernul Dăncilă și care, ATENȚIE, a votat pentru învestirea Guvernului Orban. Nu o să numesc, deocamdată, facțiunile politice care alcătuiesc acest pluton de execuție, care fac de rușine democrația românească, dar vă spun ce au în comun: trădarea.

După demiterea Guvernului Orban mi-au atras atenția două declarații: una obiectivă, sinceră, făcută de Dan Barna și alta, ușor fățarnică, făcută de Tăriceanu.

Dan Barna a spus, limpede, că Guvernului Orban i se trage de la Ponta,  căruia i-a permis să-și facă grup parlamentar și să obțină bani de la buget ca orice partid parlamentar, deși nu are acest statut, deoarece partidul lui Ponta este o încropeală de PSD-iști nemulțumiti, toți intrați în Parlament pe listele PSD.

A doua declarație de care vorbeam aparține liderului ALDE, partidul sub prag parlamentar, care a guvernat, prin câțiva secretari de stat, alături de PNL. Și Tăriceanu 4% a dat vina pe Orban pentru că nu a trecut testul moțiunii. Acesta a avut însă o altă explicație: excesul de zel al Guvernului Orban, care a adoptat, noaptea ca PSDragnea, 25 de ordonațe de urgență. Și explicația lui Tăriceanu este verosimilă, deși nu îl suspectez de fairplay.

A fost noptea minții pentru Guvernul Orban. Liderul PNL a acționat de ca și cum și-ar fi anticipat înfrângerea, deși la începutul săptămânii era de un optimism incurabil.

Singurele partide care au jucat corect în relația cu PNL au fost USR și PMP, restul după cum a bătut vântul. De la micul PSD (Pro România) nu aveam nicio așteptare. De când Ponta a anunțat public că nu votează moțiunea PSD-UDMR, am fost sigur că o va vota. Previzibil pentru un politician obișnuit să întoarcă armele, după propriul interes.

Orban nu a încercat nicio negociere cu nimeni, iar asta s-a văzut. Ordinul de la Cotroceni a fost  să capituleze și chiar asta a făcut. Absolut rușinos pentru PNL care a jucat, în scurta perioadă de guvernare, cartea interesului național.

Din acest joc de putere cel mai terfelit iese, însă, PSD, care se insinuează, împreună cu Ponta, la guvernare, deși PSD nu are de câștigat din asta. Doar Ponta își dorește puterea cu orice preț, pentru că el administrează un partid de pus la butonieră.

Pentru cei care mai au scaun la cap în PSD, este limpede că Iohannis nu va accepta un premier ieșit din pălăria lui Ponta și Ciolacu.

Dacă PSD ar intra, prin absurd, la guvernare ar rata ultima șansă de a redeveni un partid credibil, care să conteze. PSD trebuie mai întâi să se reformeze și abia după aceea poate să revendice guvernarea. Și este valabil pentru toate partidele mari.

Toți actorii politici sunt vinovați pentru această nouă criză guvernamentală și toți trebuie să plătească, în egală măsură, și la alegerile locale și la cele parlamentare, indiferent când vor avea loc, pentru că au pus înaintea interesului național jocul lor ordinar de putere. Nu uitați asta, dragi votanți!

Articolul precedentProfitul net al OMV Petrom a scăzut cu 11% în 2019
Articolul următorRomânia și Bulgaria, pe ultimele locuri în UE privind munca de acasă