Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, duminică seară, la un post TV, că nu există tratament sau vaccin pentru noul coronavirus. ,,Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice’’, a atras atenția medicul Arafat.
Declarația vine în contextul în care, în a doua patrie a României, Italia, răspândirea virusului a atins cote îngrijorătoare. Numărul de infecții cu coronavirus a depășit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, potrivit cifrelor vehiculate de CNN.
Arafat a făcut o recomandare strict medicală… Întrebarea este: Suntem pregătiți pentru coronavirus? Unii spun că nu, alții spun că da, iar autoritățile, ca de obicei, par mult prea relaxate.
În fața unei amenințări, precum coronavirusul, agenda politică trebuie să se schimbe radical, iar autoritățile trebuie să comunice cât mai transparent câte persoane se află deja în carantină voluntară și impusă, să anunțe unde și câte locuril de carantină exită la nivel național, să precizeze de ce dotări dispun respectivele spații de carantină și ce resurse medicale s-au alocat.
Pe scurt, se impune constituirea unei celule de criză la nivel național, care să gestioneze de la A la Z toate problemele care pot apărea în cazul semnalării coronavirusului în România.
O atenție deosebită mai trebuie acordată, la punctele de frontieră terestre, maritime și aeriene, în ceea ce privește controlul persoanelor care vin din zonele de mare risc.
În fine, nu este zona mea de competență, dar văd că nu se întâmplă mai nimic din urgențele enumerate de mai sus de specialiști, iar asta este foarte grav.
Toate țările din epicentrul focarului european au luat deja măsuri. Austria a suspendat transportul feroviar cu Italia prin strâmtoarea Brenner, de tema răspândirii coronavirusului, iar alte state lucrează la strategii economice pe termen scurt și mediu, pentru a putea face față din punct de vedere financiar la eventualele epidemii naționale.
România a picat prea multe teste și amintesc doar drama de la Colectiv și crimele de la Caracal, care au scos în evidență falimentul instituțiilor statului. Nu învățăm niciodată din greșeli…
Uitați de aniticipate și orice altceva, domnilor politicieni! Este momentul să luați foarte în serios pericolul unei eventuale epidemii locale sau naționale!
Dacă nu vă moblizați acum, va fi prea târziu!