Desemnarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier al României denotă un singur lucru: președintele Iohannis nu renunță la obsesia cu anticipatele.

PSD a anunțat că nu va vota un nou cabinet liberal, iar Florin Cîțu nu este nici pe departe o variantă digerabilă pentru PSD, din cauza numeroaselor acuzații lansate de liberal la adresa social-democraților privind greaua moștenire bugetară.

Nici alianța USR și PLUS, care se ceruse la guvernare cu varianta Cioloș premier, nu s-a arătat dispusă să suțină un eventual guvern condus de Cîțu. Dar nu se știe niciodată, în Alianța USR – PLUS se vorbește mult și face puțin.

Deocamdată nu este limpede dacă liberalii vor merge tot pe ideea unui guvern monocolor, deși, pe surse, această variantă este vehiculată. Sunt posibile și surprize de ultim moment. Asta vom vedea, după ce Florin Cîțu va prezenta lista miniștrilor propuși.

Oricâte presupuneri am face față de componența noului Executiv, un singur lucru este cert: un guvern condus de Florin Cîțu nu va trece niciodată de Parlament fără ajutorul PSD.

Nominalizarea lui Cîțu are o singură consecință imediată: prelungirea crizei, o criză care va fi decontată, exclusiv, de PNL.

O abordare serioasă și realistă a situației, în contextul în care s-a declarat oficial primul caz de coronavirus,  presupunea  fie formarea unui guvern tehnocrat, în jurul unui independent acceptat de toate partidele, fie un guvern de uniune națională format din toate partidele parlamentare, care să-și împartă povara guvernării până la alegerile la termen.

Președintele Iohannis a ales însă calea care să-l conducă spre marele său deziderat: anticipatele.

Este limpede pentru toată lumea că nu vor fi algeri anticipate, calendarul este mult prea strâns pentru această procedură greoaie, iar PSD va uza de toate metodele democratice pe care le are la îndemână pentru a pune bețe în roate acestui demers.

Marele perdant al acestei obsesii cu anticipatele este PNL. Și asta se va vedea încă de la alegerile locale. Cel puțin încă 60 de zile de criză îi vor costa scump pe liberali, chiar dacă sunt avantajați de alegerea primarilor într-un singur tur. În toamnă, la alegerile parlamentare, decontul va fi usturător.

 

Articolul precedentOficial BNR: băncile, suspecte de spălare de bani: „Nu ezitați să închideți conturi”
Articolul următorReglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină