Primul politician care a vorbit despre un posibil blat între PSD și PNL a fost, deloc întâmplător, liderul USR, Dan Barna. Se întâmpla la începutul lunii februarie, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Atunci, Dan Barna îi suspecta pe liberalii că au sacrificat alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate, acuzând că alegerea primarilor într-un singur tur avantajează doar partidele mari, adică doar PSD și PNL.

Pe de altă parte, Barna le propunea liberalilor, în situația în care alegerile locale vor avea loc într-un singur tur, și era limpede că așa se va întâmpla, colaborări locale pentru a scăpa de PSD. De fapt, asta era și miza lui Barna: să meargă pe liste comune cu PNL la alegerile locale, în zonele unde infrastructura de partid a USR este șubredă, sau lipsește cu desăvârșire.

Acuzația de blat i-a servit lui Barna pentru a pune presiune publică pe PNL ca să accepte să-i remorcheze la locale.

De două zile încoace, alți doi USR-iști au scos de la naftalină teoria blatului. Atacul a fost reluat, luni, de Cosette Chichirău, cea care a candidat împotriva lui Barna la conducerea USR și i-a pus la îndoială legitimitatea  în fruntea partidului, după a ce pierdut rușinos în fața lui Dăncilă calificarea în turul doi la prezidențiale. Marți, teoria a fost preluată de deputatul Claudiu Năsui, care a acuzat Guvernul Orban că NU a dat intenționat OUG pe alegerea primarilor în două tururi și care a descoperit un nou blat între PSD și PNL la votarea bugetului Capitalei.

De ce au reluat, din nou, USR-iști teoria blatului? Pentru că în aceste zile, în culisele politicii românești, se  bat în cuie strategiile pentru locale, iar PNL nu dă semne clare că vrea să și-l asume pe independentul Nicușor  Dan, care are deja în spate USR și, probabil, PLUS-Cioloș. Liberalii au încercat să-l facă pe Nicușor Dan membru de partid, dar matematicianul a refuzat oferta lui Rareș Bogdan.

Deși jocurile de putre nu sunt încă făcute pentru Capitală, devine tot mai limpede că liberalii vor merge pe varianta unui candidat propriu, care, după toate aparențele pare să fie Rareș Bogdan, care și-a asumat, public, rolul de pompier de serviciu al PNL.

Dacă ne raportăm la ultimul sondaj de opinie, alegerea liberalilor ar fi îndreptățită. Nicușor Dan este abia pe locul trei, după Firea și Băsescu și doar cu peste 3 procente peste Rareș Bogdan.

În conluzie, USR insită cu teoria cu blatul dintre PNL și PSD pentru că are nevoie să fie remorcat de PNL nu doar în Capitală, ci în zonele rurale, unde această formațiune nu a pătruns și unde se vorbește doar în limbile PSD și PNL.

Articolul precedentLeul recuperează timid în fața euro. Dolarul și aurul defilează spre noi niveluri record!
Articolul următorEuronews, despre cele mai proaste trenuri din Europa: România și Bulgaria se află pe ultimele locuri