În culisele politicii românești, a început lupta pentru Capitală. Atât opoziția, cât și Puterea tatonează terenul, iar primele mutări s-au consumat deja.

Fără niciun dubiu, PSD iese la înaintare tot cu Firea, deși șansele acesteia sunt mult mai mici decât acum patru ani, din cauza unui prim mandat  fără realizări notabile. Prezența sa, alături de interimarul Marcel Ciolacu, de la Convenția Pro România, este o dovadă clară că, Gabriela Firea caută sprijin, pentru al doilea mandat, la Pro România, adică la Victor Viorel Ponta, care se laudă că a fost cel mai bun premier din toate timpurile.

Ponta nu poate înclina balanța în Capitală. Aduce cel mult câteva voturi, dar nu suficiente pentru a garanta victoria Gabrielei Firea. Aici trebuie să intre în joc și ALDE, dar Tăriceanu nu s-a poziționat până acum. De fapt, pentru liderul ALDE nici nu contează Capitala. Tăriceanu este interesat să obțină un nou mandat de parlamentar care să îi asigure încă patru ani de imunitate.

Revenind însă la candidatura Gabrielei Firea. Și cu, și fără voturile Pro România și ALDE, acesta va pierde alegerile pentru Primăria Generală, dacă Opoziția își unește forțele și își joacă cartea inteligent.

Una dintre variantele câștigătoare pentru opoziție ar fi: un candidat unic pentru Primăria Capitalei. Soluția a fost propusă de Ilie Bolojan, unul dintre cei mai lăudați primari din România și unul dintre strategii valoroși ai PNL.

În Opoziție sunt însă multe orgolii. USR îl susține pe Nicușor Dan, fondatorul USR, Cioloș – PLUS îl bagă la înaintare pe Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, PNL tatonează mai multe variante, cea mai vehiculată dintre ele fiind: Rareș Bogdan, iar PMP merge pe mâna lui Traina Băsescu, care a declarat, duminică seară, că ar fi dispus să candideze, dacă se rezolvă problema cu dosarul de la Curtea Supremă privind calitatea sa de colaborator cu fosta securitate.

În ceea ce privește șansele fiecăruia dintre posibilii candidați, cel mai recent sondaj de opinie CURS, dat publicității luni, o dădea favorită pe Gabriela Firea, 40% dintre cei chestionați considerând-o potrivită și foarte potrivită pentru funcția de primar general. Aceasta era urmată de Traian Băsescu, cu 29%, iar locurile următoare erau ocupate de Nicușor Dan – 26%, Rareș Bogdan – 23%, Vlad Voiculescu – 22% și Victor Ponta – 19%.

Deși scorul Gabrielei Firea pare mult prea umflat, este limpede că Opoziția poate câștiga doar cu un candidat  comun…

 

Articolul precedentÎn ce condiții beneficiază un importator de taxe vamale preferențiale sau zero?
Articolul următorRodica Sărmaș Furnea: În dulcele stil UMF