ROBOR și-a luat din nou avant crescând la toate termenele. Explicația este că BNR nu a mai mai oferit lichiditate din piață prin operațiuni de tip repo.

Azi ROBOR este pe plus absolut toate toate termenele după ce în ultima perioadă tot prin intervențiile din piață BNR dăduse în jos acest indicator (ROBOR 3 M – dobânda la trei luni este în mod obișnuit dobânda de referință pentru creditele acordate în moneda națională).

ROBOR reprezinta rata dobânzii la depozitele plasate de către bănci în piața bancară și este calculată de Reuters. Nivelul ccalculat, azi, pentru ROBOR 3 M este 3,17% fașă de 3,13% în ziua de marți.

Același nivel s-a mai înregistrat cel mai recent pe data de 28.09.2018 fiind însă sub pragurile maxime atinse din ultimii ani. La începutul lunii august RORBOR 3M se apropiase de 3,5%, nivelul ridicat al inflației de 5% atrăgând după sine și salutul acestui indicator.

Operațiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei;

Operațiunile de piață monetară se realizează la iniţiativa băncii centrale, având următoarele funcţii: ghidarea ratelor de dobândă, gestionarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară şi semnalizarea orientării politicii monetare.

În tabelul de mai jos, în coloanele din dreapta se regăsesc dobânzile ROBOR pentru ziua de azi (ultima coloană din dreapta sunt procentele consemnate ieri, 9 octombrie).

 

Articolul precedentAtenție la cutia poștală! ANAF va transmite pănă la 30 oct deciziile de impunere cu reducere de 10%
Articolul următorLeul continuă să se întărească pe piața valutară

Comments are closed.