Cupa Mondială va stimula economia Rusiei, dar nu pentru mult timp

Vladimir Putin, speră că turneul sportiv al anului, Cupa Mondială de fotbal, care a început joi și îi va pune țara în lumina reflectoarelor internaționale, va aduce un impuls economic, după ce s-au cheltuit mai mult de echivalentul in ruble a 14 miliarde de dolari. de Opinia experților este, însă, contrară.

Rusia va găzdui cel mai mare eveniment din fotbalul acestui an din 14 iunie până în 15 iulie, turneul având loc în mai multe orașe, inclusiv Moscova, Sankt-Petersburg și Soci.

Este pentru prima dată când Rusia găzduiește Cupa și, după ce a cheltuit peste 14 miliarde de dolari pentru pregătire și organizare, această competiție a devenit cea mai scumpă din istoria sa. Din păcate însă, nici economia nu este de așteptat să obțină vreun impuls major și pe termen lung.

„Rusia va beneficia doar de un avantaj economic de scurtă durată în urma găzduirii turneului de Cupă Mondială al FIFA 2018”, conform unui raport al agenției Moody’s Investor Service și citat de CNBC care a analizat cheltuielile și câștigurile proiectate din turneu.

„O mare parte a impactului economic și-a făcut simțită deja prezența, prin cheltuielile din infrastructură, și chiar acolo impactul a fost limitat. Investițiile legate de Cupa Mondială în perioada 2013-17 au reprezentat doar 1% din totalul investițiilor”, conform aceluiași raport.

Kristin Lindow, vicepreședinte și senior-analist la Moody’s, a explicat că evenimentul va dura doar o lună, iar stimulul economic asociat va păli în comparație cu dimensiunea economiei rusești, de 1,3 mii de miliarde de dolari.

Potrivit presei rusești, Rusia ar fi cheltuit un total de 883 de miliarde de ruble (14,2 miliarde de dolari) pentru găzduirea evenimentului. Această sumă este sensibil mai mare decât cea oficială, de 683 de miliarde de ruble (11 miliarde de dolari), dintre care 6,11 miliarde de dolari pentru infrastructura de transport, 3,45 pentru construcții de stadioane și 608 de milioane pentru facilități de cazare.

La acestea se adaugă și faptul că bugetul oficial pentru turneu a fost modificat de 12 ori de când Rusia a câștigat, în 2010, cererea de găzduire a Cupei Mondiale.

Analistul Moody’s a completat: „Pentru anumite regiuni, noua infrastructură va genera venituri fiscale suplimentare și va reduce cheltuielile viitoare de capital, dar cheltuielile pentru Cupa Mondială au afectat negativ finanțele publice în alte regiuni, cum ar fi orașul St. Petersburg și regiunea Samara”.

Organizatorii se așteaptă ca 570.000 de fani din străinătate și 700.000 de ruși să participe la meciurile din Cupei Mondiale din Rusia, oferind un impuls pe termen scurt sectorului turismului, de la hoteluri la restaurante.

Cele mai cunoscute orașe ale Rusiei, Moscova și Sankt-Petersburg, sunt principalele hub-uri ale fanilor, iar acesta din urmă este așteptat să găzduiască 400.000 de vizitatori în timpul Cupei Mondiale.

Articolul precedentInteligența artificială, motor de creștere a companiilor medii
Articolul următorUrmările scandalului Facebook: Demisie la varful companiei

Comments are closed.