De când românii au început să boicoteze companiile austriece, ne bucurăm de cea mai ieftină benzină din acest an. Asta pentru că austriecii dețin aproape jumătate din piața carburanților de la noi din țară. La fel de ușor pot fi lovite și domeniile bancare și cel de asigurări unde austriecii dețin mai mult de o treime din piață. Cea mai mare lovitură o pot da marile companii private. Iar pentru jaful pădurilor, unde tot firmele austriece dețin monopol, poate interveni direct statul cu aplicarea legii, susțin specialiștii. 

„OMV Petrom are jumătate din piața de carburanți din România. Dacă vom boicota OMV Petrom, nu cumpărăm nu facem nu dregem, într-adevăr ei vor scădea prețurile și restul pieței va scădea prețurile, dar până la urma rafinăria OMV Petrom va vinde benzina și motorina către vânzători din piața,” a afirmat Petrișor Peiu, coordonator Realitatea Financiară. 

Benzinăriile vor avea o mare problemă, mai ales că cei mai mulți oameni obișnuiesc să cumpere de unde este mai ieftin. Specialiștii spun că efectele boicotului se vor resimți dacă și marile companii vor refuză să mai alimenteze de la benzinăriile austriece.

A doua industrie importantă pentru companiile austriece din România este cea bancară.

„BCR și Raiffeisen au, împreună, o cotă de piață de 40%, ceea ce înseamnă că un boicot poate fi eficient numai dacă multe instituții sau companii mari fac acest lucru.” a explicat Peiu.

Statul și persoanele care au credite nu pot boicota pentru că au contracte pe termen lung cu băncile austriece.

A treia industrie importantă este domeniul asigurărilor, care cu greu poate fi boicotată din moment ce falimentul City Insurance a afectat grav acest sector, iar restul companiilor au profitat din plin. O altă industrie importantă este cea forestieră care poate fi afectată direct de către statul român.

Specialiștii spun că cea mai dură lovitură pentru companiile austriece, care dețin o mare parte din piața din România, poate veni din partea marilor companii din sectorul privat. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCum arată cardul de energie. Românii cu venituri mici îl vor putea folosi pentru facturile la utilități
Articolul următor500 de mineri, dați afară înainte de Anul Nou! Proteste de amploare în țară: ORDINUL care pune siguranța sistemului energetic în pericol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau