Cum se reorganizeaza mafia italiana direct lovita de coronavirus! Face masti chirugicale…

Mafia italiana a fost nevoita sa ia masuri agresive in randul organizatiei dupa masurile impuse de Politia italiana cu ocazia pandemiei de coronavirus. Politistii din Italia afirma ca sunt afectate chiar si cele mai temute ramuri ale Mafiei, in primul rand cea calabreza, „Ndrangheta – numarul unu in traficul mondial de cocaina.

Generalul Giuseppe Governale, seful Directiei de Investigatii Anti-Mafia (DIA), afirma ca mafiotii „accepta ca vor pierde din clientela (…) dar asteapta vremuri mai bune”. „Un vechi proverb sicilian se aplica in situatia de fata: „calati junco, ca passa la china” (apleaca-te, trestie, sa treaca revarsarea)”, spune oficialul nascut la Palermo. Mafiotii au stat in umbra si in alte perioade grele, cum ar fi epidemiile de holera din secolul al XIX-lea sau in al doilea razboi mondial, reaminteste generalul.

In Calabria, leaganul „Ndrangheta, masurile impotriva epidemiei au ajutat la arestarea in 13 martie a mafiotului Cesare Antonio Cordi, dat in urmarire din august anul trecut. Politia din satul Bruzzano Zeffirio a observat un barbat care incalca regulile de izolare la domiciliu. Oamenii legii l-au urmarit cand livra alimente si au ajuns la ascunzatoarea infractorului.

Ministerul de Interne de la Roma a raportat o scadere brusca a numarului de infractiuni in primele trei saptamani din martie; fata de perioada similara de acum un an, au fost semnalate cu 64% mai putine incalcari ale legii.

„Crima organizata face bani mai ales din droguri si prostitutie, iar in vremuri de criza oamenii cheltuiesc mai putin pe asa ceva”, explica profesorul de criminologie Federico Varese de la Universitatea Oxford.

Scriitorul Roberto Saviano, expert in Mafia, a sugerat insa, saptamana trecuta, ca grupurile infractionale organizate pot exploata orice urgenta cu scopul de a obtine profituri. De exemplu, daca prelungirea carantinei va duce la penurii de alimente, medicamente sau carburanti, doar Mafia va conduce piata neagra, a avertizat el intr-un articol pentru ziarul La Repubblica.

Mafia intra in afaceri de criza

Au aparut deja stiri despre infractori implicati in afacerile cu masti chirurgicale, dezinfectanti pentru maini sau echipamente antivirus a caror lipsa se resimte in Italia. La Ostia, suburbie a Romei, un membru al familiei mafiote Fasciani a fost prins vanzand masti pe piata neagra. Cu toate acestea, arata dpa, nu exista dovezi despre rolul Mafiei in traficul de acest tip.

Capii Mafiei cauta mai ales oportunitati de investitie dupa criza, cand se va pune accentul pe relansarea economica, apreciaza Governale. Vor fi pompate miliarde de euro pentru a ajuta economia sa iasa din recesiunea grava care se prefigureaza si s-a dovedit deja ca mafiotii stiu sa isi ia partea din fondurile publice. „Pentru ei va fi o ocazie unica, dar ne dam seama de asta si vom adopta contramasuri impotriva a ceea ce va fi cu siguranta o amenintare in lunile si anii care vin”, a sustinut generalul. El a mentionat si experienta politiei in interceptarea si eliminarea infiltrarii Mafiei in contractele de lucrari publice pentru reconstructie dupa cutremure si pentru noul pod de autostrada de la Genova.

Procurorul-sef din Catanzaro, Nicola Gratteri, unul din liderii anchetelor impotriva „Ndrangheta, spune ca recesiunea i-ar putea ajuta pe mafioti si in alte feluri. Multe firme in dificultate ar putea apela la camatari, iar de obicei in astfel de cazuri imprumuturile nu mai pot fi achitate, iar afacerile sunt preluate de Mafia. „Este cea mai grava amenintare: daca guvernul nu acorda un sprijin real firmelor, acum, nu peste un an sau doi, oamenii vor ajunge in faliment sau vor merge la camatari”, a avertizat el.

Gratteri si-a exprimat ingrijorarea si fata de restantele curente in activitatea judiciara; audierile in procesele antimafia au fost suspendate din cauza epidemiei de COVID-19.

In afara de „Ndrangheta, principalele organizatii mafiote din Italia sunt Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Campania – regiunea din jurul orasului Napoli – si Sacra Corona Unita din provincia Puglia din sud-est.

Infractorii actioneaza mai greu din cauza restrictiilor de circulatie fara precedent la scara nationala, arata opiniile consemnate de dpa. In acelasi timp, numarul de morti si de pacienti cu coronavirus creste in continuare, iar criza va lasa cicatrice adanci in societatea italiana, apreciaza agentia.

Guvernul italian se teme sa nu piarda controlul in sud

Astfel, politistii au fost trimisi pe strazile capitalei Siciliei, Palermo, pentru ca bandele folosesc social media pentru a coordona atacuri la magazine. Cel putin un grup de rezidenti suparati a refuzat sa-si plateasca cumparaturile. Grupul privat Facebook Revolution, care are aproximativ 2.600 de membri, ii indeamna pe altii sa faca la fel, potrivit La Repubblica. Pentru asemenea actiuni sunt folosite si alte social media sau aplicatii, precum WhatsApp.
O companie care opera un feribot a oprit serviciul catre insula, inclusiv aprovizionarea cu alimente si medicamente. Pe masura ce statul italian e din ce in ce mai coplesit de pandemie, oficialii sunt acum ingrijorati ca Mafia va prelua controlul in regiune.

Astfel, prevenirea revoltelor si jafurilor din magazine a devenit prioritara pentru Guvern. „Trebuie sa actionam rapid, mai mult decat rapid. Suferinta oamenilor se poate transforma repede in violenta”, a spus primarul din Palermo, Leoluca Orlando.

In Sud, „multi oameni traiesc de pe o zi pe alta, cu joburi de cateva ore, cum ar fi descarcarea camioanelor in piete. Acesti oameni au acum probleme”, a declarat si Stefano Paoloni, un lider de sindicat din Politie.

Articolul precedentLovitura pe piata auto. Ford Romania a decis ca se retrage
Articolul următorDovada că în spatele unui bărbat „puternic” se află o femeie (și) mai puternică. Bădălău, legături primejdioase cu „Regina Achizițiilor”