Reducerea temperaturii pentru incălzirea locuinței cu un grad mai puțin (între 19° C și 21° C este ideal) îți poate aduce o economie de pană la 10% din costurile de incălzire, arată specialiștii E.ON Servicii.

 

Indiferent dacă locuim la bloc sau la casă, în sezonul rece ne confruntăm cu o creștere a consumului de resurse pentru incălzirea imobilelor. Preocuparea noastră cu reducerea costurilor ar trebui să o regăsim și în situațiile cotidiene.

Un simplu gest de a închide ușa de pe casa scării sau de la cameră, determină păstrarea unei temperaturi optime, fără consum suplimentar de agent termic, fiind în beneficiul tuturor celor ce locuiesc în clădire.

Deseori ne uităm la un geam sau la o ușă ce par închise, dar vedem cum perdeaua se mișcă și pierdem căldură prin infiltrarea aerului rece în locuintă. Reușim să îmbunătățim confortul termic și să scădem costurile pentru incălzire dacă verificăm etanșeitatea ferestrei/ ușii și montăm garnituri de cauciuc sau le înlocuim pe cele vechi.

La fel de importantă este înlocuirea sticlei normale cu sticlă termoizolantă ce este caldă pe interior, chiar și atunci când este foarte frig afară. În cazul ferestrelor cu tamplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură din locuintă, în sezonul rece.

Prin montarea unor plăci reflectorizante în spatele caloriferelor pentru a direcționa spre cameră radiația de la perete putem economisi 2-3% din consumul energetic total al clădirii. Dar, trebuie să ținem cont și de modul de utilizare a caloriferelor, deoarece acoperirea acestora cu materiale (ex. draperii, mobilier, etc.) sau haine puse la uscat, va duce la un randament scăzut al radiatoarelor și un consum mai mare pentru menținerea temparaturii ambientale pe care ne-o dorim.

Reglajul temperaturii în locuintă este extrem de important pentru fiecare dintre noi. De aceea, instalarea unor robinete termostate pe calorifere sau un termostat de ambiantă ne permit să evităm situațiile când este prea cald sau prea rece și implicit, să avem facturi mai mari pentru incălzire.

Reducerea temperaturii pentru incălzirea locuinței cu un grad mai puțin (între 19° C și 21° C este ideal) ne poate aduce o economie de pană la 10% din costurile de incălzire.

Trebuie să ştim că pentru a obţine în locuinţă un grad peste temperatura de 19 °C se consumă în plus cu 8-10% mai multe gaze naturale, iar cu fiecare alt grad se consumă iarăşi cu 8-10% mai mult.

În domeniul energetic există o vorbă: „cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi“. De aceea, prin anveloparea imobilelor reducem considerabil pierderile de căldură din locuinţe. Izolarea se poate face atât la exterior, cât şi în interiorul locuinţei, crescând capacitatea de a reţine căldura şi reducând consumul.

Pereţii, pardoselile şi acoperişurile neizolate determină consumuri mari de căldură, pentru asigurarea confortului termic – 35% din pierderile de căldură sunt prin pereţii neizolaţi, 15% prin pardoseala fără proteţie termică, iar 25% prin poduri fără izolaţie termică.

Dacă avem sobe sau centralele pe gaze naturale cu tiraj natural – care au un randament de circa 90%, este bine să le înlocuim cu centrale cu tiraj forţat în condensare – care poate ajunge si la un randament de 96 %, pentru a obţine economii de până la 20% din catităţile de gaze consumate sau chiar mai mult.

Este necesar să verificăm periodic din punct de vedere tehnic centrala termică chiar dacă este cu gaze naturale, energie electrică sau combustibil solid (lemn, peleţi, brichete, cărbune etc.) pentru a evita consumurile în exces de carburanţi. Aceste verificări nu au doar scopul funcţionării economice a suselor de încălzire, ci asigură şi siguranţa familiilor noastre, potrivit experților E.ON Servicii.

Articolul precedentEuro în scădere. Aurul, aproape de record
Articolul următorTransportatorii pregătesc proteste din cauza modifăcărilor la RCA