Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Alba a înregistrat plângerea unei femei de 61 de ani, din Alba Iulia, care a fost victima unei infracțiuni informatice prin metoda ”phishing”. 

Aceasta a primit un mesaj, pe telefonul mobil, de la un expeditor care s-a dat drept reprezentant al băncii la care deține un cont, prin care i-a fost comunicat faptul că datele contului bancar trebuie actualizate, pentru a evita blocarea acestuia.

Femeia a accesat linkul din mesaj și a completat datele solicitate, respectiv nume, prenume, datele cardului bancar precum și codurile primite ulterior, prin SMS, ca fiind din partea băncii, pentru autentificare în aplicația bancară. Escrocii au obținut, astfel, control asupra banilor femeii și au efectuat tranzacții frauduloase, în valoare de 5.964 de lei și au lichidat un depozit de 10.000 de lei.

”Stimați cetățeni, mesajele și e-mail-urile falsificate sunt o modalitate comună prin care infractorii încearcă să obțină datele personale. Este crucial să verificați cu atenție adresa electronică (URL-ul) și să nu răspundeți solicitărilor fără a verifica autenticitatea acestora la banca emitentă. 

În cazul primirii unor mesaje prin email, trebuie verificată adresa de email a expeditorului, chiar dacă emailul pare transmis de bancă, pentru că escrocii se folosesc de denumirea băncilor atunci când creează adresele de email pe care le folosesc în activitatea infracțională. Daca aceasta nu corespunde cu adresa de email a băncii al cărui client sunteți, ați putea fi tința unui atac de tip phishing.

Trebuie să cunoașteți că, pentru actualizarea datelor personale bancare, este necesară prezența fizică a persoanei la ghișeul unității bancare. În plus, băncile nu cer datele cardului bancar. Ele dețin această informație și nu ar avea motiv să o ceară printr-un email sau printr-un SMS”, a transmis IPJ Alba.

 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentRecalcularea PENSIILOR. Ministrul Muncii: „Procesul se apropie de finalizare. Avem în sistem datele fiecărui pensionar”
Articolul următorRomânia ar putea fi obligată să cumpere cele 28 de milioane de doze de vaccin Pfizer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau