Rectificarea bugetară a semănat zâzanie în coaliția de guvernare. După ce ALDE s-a declarat nemulțumită de cifrele rectificării, iar Tăriceanu a anunțat un pact cu partidului lui Ponta, cei de la PSD au făcut un pas înapoi și au amânat luarea unei decizii.

 

Guvernul a amânat pentru săptămâna viitoare adoptarea rectificării bugetare, proiectul de OUG fiind trecut doar în primă lectură în Guvern.

Viorica Dăncilă ne-a asigurat joi, în debutul ședinței de guvern, că rectificarea bugetară este pozitivă iar guvernul va asigura fondurile necesare creșterilor salariale promise.

Vicepremierul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că salută decizia Guvernului de a amâna adoptarea rectificării bugetare, precizând că acest proiect riscă să ducă la depășirea țintei de deficit bugetar.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Varujan Vosganian a precizat că ALDE a cerut „alocarea de resurse financiare pentru continuarea investiţiilor în derulare”, precum proiectele de construire de autostrăzi și investițiile la nivel loc.

Ce a scris Vosganian pe Facebook:

”Aşa cum ne-a fost prezentat, acest proiect de rectificare bugetară riscă să ducă la depăşirea ţintei de deficit bugetar stabilite.

În mod repetat, inclusiv public, ALDE a solicitat alocarea de resurse financiare pentru continuarea investiţiilor în derulare, vorbim în primul rând despre proiectele mari de investiţii (autostrăzi) dar si de investiţiile la nivel local.

De asemenea, am atras atenţia asupra nevoii de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene şi am spus apăsat că nu acceptăm tăierea alocărilor bugetare de la ministere vitale precum transporturile, sănătatea, educaţia.

În cadrul şedinţei de coaliţie de ieri am prezentat din nou partenerilor de la PSD aceste constrângeri de construire a rectificării bugetare.

Aşteptăm următoarea reuniune în cadrul coaliţiei de guvernare pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanţe pentru rezolvarea acestei situaţii.”

CUM ARATĂ RECTIFICAREA BUGETARĂ
-veniturile bugetului general cresc cu 3,75 mld. lei
-cheltuielile bugetului general scad cu 3,95 mld. lei

CINE PIERDE BANI ÎN URMA RECTIFICĂRII

Ministerul Educației: -1,03 miliarde de lei
Ministerul Fondurilor Europene: -681,9 milioane lei
Ministerul pentru Mediul de Afaceri: -243 milioane lei
Ministerul Economiei: -225,6 milioane lei
Secretariatul General al Guvernului: -143,6 milioane lei
Ministerul Apelor și Pădurilor: -138,9 milioane lei
Ministerul Transporturilor: -128,8 milioane lei
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: – 106,5 milioane lei

CINE PRIMEȘTE BANI ÎN URMA RECTIFICĂRII BUGETARE

Ministerul Finanțelor Publice – +2.243,6 milioane lei
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: +970,5 milioane lei
Serviciul Român de Informații: +396,5 milioane lei
Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +326,4 milioane lei
Ministerul Mediului: + 92,2 milioane lei

SURSA: Ministerul Finanțelor

Articolul precedentGuvernul a adoptat strategia de dezvoltare a turismului balnear
Articolul următorPeste 410.000 de porci afectaţi de pesta porcină au fost eliminaţi