Culisele statului paralel – Cum îi intimidează mafia lemnului pe păduri și activiști de mediu

De-a lungul anilor, zeci de pădurari și activiști de mediu au fost amenințați și chiar atacați de indivizi angajați de mafia tăierilor ilegale. În unele cazuri, activiștii de mediu care merg direct la locul faptei și descoperă defrișările ilegale ajung să fie bătuți crunt. Este și cazul lui Gabriel Păun, cel care a demascat ilegalitățile comise de șefii Romsilva, care au dat undă verde tăierilor abuzive din pădurile protejate ale României, mână în mână cu mafia lemnului.

Păun, împreună cu o jurnalistă din Germania, dar și alți colegi de la asociația Agent Green, au avut parte de un episod de groază în anii trecuți când se aflau pe teren ca să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Georparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. Vizita ecologiștilor era motivată de faptul că în zonă fuseseră semnalate recent tăieri de copaci care ar fi putut proveni din Parcul Național Retezat.

Însă activistul a fost bătut în timp ce încerca să documenteze construcția acelui proiect. Gabriel Păun a mers în zonă după ce mai multe persoane, dar și un biolog din Cluj Napoca au atras atenția că Râul Alb, cel mai sălbatic din Europa, este amenințat de tăieri de pădure și construcții aberante direct în albie. Dar totul a degenerat după ce un grup de tineri, printre care și activistul de mediu Gabriel Păun au fost atacați de un grup de oameni conduși de patronul firmei care voia să construiască microhidrocentrala. ONG-ul Agent Green menționa atunci că activistul său a reușit să scape de pumni, șuturi și pietre doar după ce o mașină a celor atacați a lovit din greșeală un atacator.

Același Gabriel Păun a trecut printr un episod similar și în 2014. Atunci a fost lovit de un gardian al fabricii Holzindustrie Schweighofer din Sebeș, care înainte i-a dat și cu spray lacrimogen în ochi. Incidentul, înregistrat video de Agent Green, s-a petrecut la scurt timp după ce Păun urmărise un camion de lemn despre care operatoarea 112 îi transmisese că era ilegal. Doi agenți de poliție se aflau în apropiere, dar nu au intervenit și apoi au refuzat să cheme o ambulanță, să îi ofere apă ONG-istului și să înregistreze plângerea acestuia. Până la urmă, polițiștii au fost găsiți nevinovați în dosarul în care au fost cercetați pentru abuz în serviciu.  

„În cauză nu se conturează existența unor indicii care să conducă în mod rezonabil la o suspiciune privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,” se precizează în ordonanța de clasare.

Și tăierile din Parcul Național Retezat au fost contestate de societatea civilă în ultimii ani, dar autoritățile statului au explicat că acestea ar fi doar lucrări de curățare a zonelor afectate de insecte.

O investigație a ONG-ului Agent Green a arătat însă cum arborii au fost tăiați în zona protejată a Parcului Național Retezat, iar din pădure au fost extrase și exemplare verzi, și nicidecum numai arbori uscați.

,Tăiați de compania Susai Servcom SRL, au intrat pe poarta fabricii Schweighofer de la Sebeș. Au început cu uscăturile și au continuat doar cu copaci sănătoși și frumoși. În timpul investigațiilor, anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate ilegale de noul sistem radarul pădurilor în urma apelurilor la 112″, spunea atunci Gabriel Păun, președintele Agent Green.

ONG-ul a investigat tăierile din Parcul Național Retezat în perioada februarie-noiembrie 2014, reclamând nereguli cu privire la transporturi ilegale de lemn a cărui destinație era fabrica Schweighofer, din Sebeș. Ca urmare a investigației, firma Susai Servcom SRL a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. În replică, societatea austriacă Schweighofer, procesatorul la care ajungea lemnul respectiv, s-a angajat să își îmbunătățească sistemul prin care urmărește proveniența lemnului și să refuze arbori din parcuri naționale. Activiștii continuă însă să se lupte cu mafia lemnului.

În toamna anului trecut, Agent Green a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Ministerului Mediului şi cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, suspendând astfel tăierile ilegale pe o suprafaţă de aproape 20.000 de hectare din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei.

Gabriel Păun a spus atunci că victoria e una extrem de importantă în bătălia pe care Agent Green şi EuroNatur o poartă împotriva defrişărilor ilegale din acel parc, unde se află păduri seculare de fag unice în Europa, care au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural UNESCO.

,,Este un caz care ne consolidează plângerea noastră la Comisia Europeană, care a demarat infrigementul împotriva României, exact pentru acest motiv, pentru tăieri abuzive şi distructive, fără evaluări în arii protejate şi este o decizie de mare însemnătate pentru că s-a anulat complet amenajamentul silvic pentru 20.000 de hectare din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei. Din acest moment tăierile rămân blocate pe 20.000 de hectare, care sunt pline cu păduri extrem de valoroase, virgine şi seculare. Este pentru prima dată când este linişte în Parcul Naţional Domogled, de când Romsilva a preluat acest parc”, a spus reprezentantul Agent Green.

La acel moment, activiștii mai aveau pe rol încă 135 de procese care vizau arii protejate.

Gabriel Păun a semnalat printre primii și abuzurile din pădurile virgine de fag de la Coșava Mică, din județul Caraș-Severin. Atunci pădurea aparținea statului, fiind administrată de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa. Campania Agent Green pentru salvarea Coșavei Mici a început în februarie 2015, după ce Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista pădurilor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Activistul a acuzat că s-ar fi măsluit documente tocmai pentru a ajuta la excluderea ei de pe lista de propuneri: “Romsilva nu a dorit din capul locului să o protejeze. A falsificat până și minuta întâlnirii cu colegii de la World Wildlife Fund și Greenpeace, care au depus și ei eforturi să salveze Coşava. Inițial, Coșava trebuia să prindă și ea cursa de sit-uri nominalizate pentru patrimoniul mondial UNESCO. La întâlnire s-a agreat și s-a consemnat asta, dar, într-o minută ulterioară, Romsilva a avut grijă să scoată Coșava de pe listă”, a spus Păun.

Pănă la urmă, zona a fost salvată după ce Romsilva a decis stoparea pentru zece ani a oricărei tăieri în pădurea virgină de fag de la Coșava Mică.

Pe lângă aceste acuzații, furturi, intimidări și amenințări, nici șefii Romsilva nu au fost cu mâinile curate. Unul dintre ei, demis anul trecut, este Gheorghe Mihăilescu. El a fost acuzat că în mandatul sîu pădurile din jurul Capitalei au fost „curăţate” de mii de copaci sănătoşi. Gheorghe Mihăilescu se afla la conducerea Regiei din anul 2018. Presa de investigaţie a scos la iveală mai multe probleme în perioada în care acesta a fost director. Fostul director Romsilva a fost acuzat de întreg departamentul juridic al Regiei Pădurilor că a retras în mod abuziv plângerea penală împotriva lui Gheorghe Stan, fost şef al Secţiei Speciale şi actual judecător al Curţii Constituţionale a României. Plângerea viza modul în care SIIJ a retras în mod nemotivat apelul în dosarul Viorel Hrebenciuc, ce viza retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure.

Printre alte motive ale demiterii se numără faptul că Mihăilescu ar fi destituit ilegal angajaţi, ar fi refuzat să colaboreze cu unele departamente și ar fi instituit, fără vreo justificare, un climat tensionat în Romsilva, se precizează în minuta Consiliului de Administrație. Potrivit salariaţilor, Mihăilescu „a condus regia după bunul lui plac” şi „a produs o degringoladă care nu a mai existat în cei 30 de ani de funcţionare a regiei”. Gheorghe Mihăilescu este preşedinte executiv al PSD Vâlcea din 2015, consilier judeţean, iar în perioada 2008 – 2016 a fost consilier municipal în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, din partea acestei formaţiuni. 

Sursa: Vox Publica

Articolul precedentRomânia în realitate – Invitat: Ionuț Purica
Articolul următorZiua decisivă în Parlament, se dă votul pentru bugetul de stat

1753 COMENTARII

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 12. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 13. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 14. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 15. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 16. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 17. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 18. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 19. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life articles and blogs

 20. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information!

 21. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your blog posts.

 22. I am curious to find out what blog system you happen to be utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 23. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 24. of course like your web-site but you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality nevertheless I will surely come again again.

 25. I take pleasure in, lead to I discovered exactly what I used to be taking a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 26. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.

 27. Just want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 28. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept.

 29. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help stop content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 30. Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all vital infos. I’d like to peer extra posts like this .

 31. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 32. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 33. You are so cool! I do not suppose I’ve read through a single thing like that before.
  So nice to discover another person with a few original thoughts on this
  issue. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This website is something that is needed on the internet,
  someone with a bit of originality!

 34. Hey are using WordPress for your site platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise
  to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 35. Thank you for another informative website.

  The place else may just I get that kind of info written in such an ideal means?

  I’ve a venture that I am simply now operating on, and I’ve been at the glance out for such
  information.

 36. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back
  up. Do you have any solutions to stop hackers?

 37. Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any suggestions? Many thanks!

 38. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker
  then most. Can you recommend a good internet hosting
  provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 39. Hiya very cool website!! Guy .. Beautiful ..
  Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?
  I am glad to find a lot of helpful information right here in the post, we want work out more techniques
  on this regard, thanks for sharing. . . . . . quest bars http://j.mp/3C2tkMR quest bars

 40. Simply wish to say your article is as amazing.
  The clearness for your submit is just nice and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to snatch your
  RSS feed to stay updated with imminent post.
  Thank you a million and please carry on the rewarding work.
  scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

 41. YourDoll JP 近年、リアルなダッチワイフの人気が急速に高まり、男性は性的快楽のためにそれを使用するのが大好きです。 しかし、これらの人形の人気の理由について話すならば、同じ理由がいくつかある可能性があります。

 42. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read content from other writers and practice something from their websites. |

 43. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 44. Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.|

 45. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework on this. And he actually bought me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic here on your blog.|

 46. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.|

 47. I think the admin of this site is genuinely working hard in support of his web site, for the reason that here every information is quality based data.|

 48. constantly i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading here.|

 49. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent style and design.|