Noul guvern PNL se apropie de momentul în care va lua decizia privind procentul de majorare a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.

 

Premierul Ludovic Orban anunță că salariul minim ar putea crește cu 7,2%. În prezent, salariul minim brut pe economie este 2080 de lei, prin urmare creșterea ar putea fi de 149,7 lei. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Guvernului României.

”În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%, ” a scris Orban pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Cei de PSD au fost la un pas să adopte o Hotîrâre de guvern pe final de mandat care prevedea majorarea salariului minim cu 100 de lei.

Premierul Ludovic Orban crede că diferențierea salariului minim în funcție de studii nu se justifică, însă este doar o părere personală, el precizând că va fi găsită o formulă obiectivă care să stea la baza creșterii salariului minim brut pe economie.

Ludovic Orban a afirmat că în cadrul consiliului tripartit de astăzi, guvernul va veni cu o analiză proprie, dar și cu soluții astfel încât proiectul de hotărâre să fie adoptat până la finalul acestei luni:

Ludovic Orban: Nu poate exista salariu minim, decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat, astfel încât nu poţi să ai mai multe forme de salariu minim. În ceea ce privește salariul minim pe ramură, sigur că în perspectivă, nu acum, pentru anul 2020, ne vom gândi la o reglementare care de altfel ne este solicitată de la nivelul Comisiei Europene din 2015.

Ministerul Finanțelor lucrează în paralel, a mai sus premierul, atât la proiectul de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară, cât și la fundamentarea proiectului bugetar pentru anul viitor.

Articolul precedentCe soluții are premierul Orban pentru criza financiară a orașelor mari
Articolul următorBogații lumii încep să-și depoziteze averile în seifuri, de teama unei recesiuni globale