După anunțul de ieri, în care era vehiculat un procent de concedieri la nivel internațional, astăzi Tesla a menționat că aproape 3.000 de muncitori de la fabrica sa din Germania vor fi puși pe liber.

Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a anunţat planuri de reducere cu 10% a forţei de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului preţurilor pentru vehiculele electrice (EV), transmite DPA.

Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajaţi la nivel global.

Marţi, într-un mail intern, directorul general al Tesla, Elon Musk, a informat că disponibilizările, care vor afecta pe plan mondial aproximativ 14.000 de angajaţi, vin pe fondul declinului pieţei EV şi al vânzărilor slabe globale.

„Suntem convinşi că doar o organizaţie suplă şi eficientă este bine poziţionată pentru viitoarele provocări. Experienţa noastră ne arată că această abordare contribuie semnificativ la succesul nostru. Examinăm aceste măsuri şi le vom implementa la uzină, pe baza reglementărilor legislaţiei muncii şi a cerinţelor de codeterminare, cu implicarea Consiliului angajaţilor”, a precizat un purtător de cuvânt al fabricii Tesla din Grunheide, când a fost întrebat de concedieri.

Oficialul a adăugat: Cifra din presă privind concedierea a 3.000 de angajaţi „este complet nefondată”.

Iniţial nu au existat informaţii privind numărul locurilor de muncă afectate la Grunheide, unde lucrează în prezent peste 12.000 de angajaţi.

În martie, în timpul vizitei la Grunheide, Musk a dat asigurări că va continua planurile de extindere a fabricii, deşi grupurile ecologiste continuă să se opună acestui lucru.

Pe fondul intensificării războiului preţurilor în China, cea mai mare piaţă auto din lume, Tesla a livrat în primul trimestru aproape 387.000 EV la nivel global, un nivel mai redus decât în perioada similară din 2023. 

Articolul precedentFMI și-a redus estimările privind creșterea economică a României
Articolul următorInflația nu vrea să asculte de guvernanți. Scade, dar mai greu decât estimau prognozele