Scumpirea petrolului, provocată de uraganul Florence, nu va fi una de durată

Amenințarea uraganului Florence a trimis prețurile la țițeiul din SUA la maximele ultimelor 4 luni la începutul acestei săptămâni.

Însă, orice creștere suplimentară de preț alimentată de cererea mai mare și întreruperile transportului de petrol s-ar putea dovedi temporară deoarece, de regulă, benchmark-ul West Texas Intermediate (WTI) se confruntă cu o presiune de sus în jos pe preț pe parcursul toamnei.

Graficul zilnic al cotației țițeiului WTI, sursa: tradingeconomics.com

„În următoarele luni vom vedea o scădere a producției de țiței cu aproximativ 1 până la 1,5 milioane de barili pe zi. Este sezonul de întreținere a rafinăriilor”, a declarat Tom Kloza, co-fondator al Oil Price Information Service, citat de CNBC.

Pe măsură ce va scădea cererea venită din partea rafinăriilor, stocurile de petrol vor crește în și datorită faptului că producătorii americani își vor amplifica producția. Administrația pentru informații energetice a estimat, miercuri, că Statele Unite au depășit Rusia și Arabia Saudită și au devenit cel mai mare producător mondial de țiței din lume.

Pe de altă parte, o întrerupere sezonieră a pieței petrolului din SUA ar putea fi și mai gravă decât în ​​anii precedenți, a spus Kloza.

„Aceasta este ultima șansă pentru o serie de rafinării să efectueze o parte din activitatea de mentenanță pe care trebuie să o facă pentru a-și păstra capacitățile de producție în funcțiune până la sfârșitul anului 2019, când va avea loc o schimbare majoră în privința necesităților de combustibil ale navelor marine care vor avea nevoie de un combustibil ceva mai apropiat de motorină ,” a completat el. „Vor exista mai multe lucrări de mentenanță de făcut decât în ​​mod normal.”

Noile orientări privind emisiile din cadrul Organizației Maritime Internaționale vor intra în vigoare în ianuarie 2020, punând presiunea asupra rafinăriilor pentru a-și extinde operațiunile pe parte de combustibil diesel.

Însă, pe măsură ce cererea mai slabă a rafinăriilor din SUA pune presiune asupra WTI, amenințările geopolitice ar putea să trimită cotația țițeiului Brent și mai sus.

„Noi considerăm că prețul petrolului la nivel mondial se va situa mai aproape de ZONA DE 80 de dolari pentru restul anului și în special în noiembrie și decembrie pentru Brent, putând depăși această valoare în funcție de situația din Iran și dacă Libia va aluneca și mai mult în haos, a mai spus Kloza.

Statele Unite ale Americii urmează să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Iranului, împiedicând exporturile de petrol ale Teheranului, începând cu 4 noiembrie. Tulburările din Libia ar putea, de asemenea, să scoată petrolul acestei țări din circulația globală.

Kloza estimează ca petrolul Brent să crească spre 80 de dolari pe baril, în timp ce anticipează ca țițeiul WTI West Texas să scadă la doar 65 de dolari pe baril.

Cu alte cuvinte, diferențialul dintre țițeiul WTI și cel Brent s-ar putea amplifica pe termen mediu și lung, date fiind aspectele diferite care influențează, în mod specific cotațiile: WTI, presiune de sus în jos pe preț ca urmare a creșterii producției de țiței de șist și a stocurilor, în timp ce țițeiul Brent va fi împins în sus decontând astfel tensiunile geo-politice.

Articolul precedentPopulația dă 10% din salariu pe medicamente
Articolul următorUraganul Florence, în cifre. Pagubele totale pot ajunge la 60 de miliarde de dolari

Comments are closed.