Creditul suveran al Poloniei, îmbunătățit la A-

Ratingul datoriei publice a Poloniei a fost îmbunătățit, vineri, la „A-” de la „BBB +”, atribuindu-se o perspectivă stabilă, conform unui raport al S&P Global Ratings.

Ca principal factor al deciziei de revizuire pozitivă, agenția menționată citează evoluția puternic pozitivă a creșterii economice, coroborată cu prudența fiscală de care au dat dovadă autoritățile de la Varșovia, citată ca fiind „echilibrată ca diversitate și competitivitate”.

Evaluarea de rating a Moody’s pentru Polonia a fost stabilită ultima dată la „A2”, cu o perspectivă stabilă. Ratingul de credit al agenției Fitch pentru Polonia a fost raportat ultima dată la „A-”, tot cu o perspectivă stabilă.

În general, ratingul creditului suveran al unei națiuni este utilizat de fondurile suverane de investiții, fondurile de pensii și de către alți investitori pentru a evalua gradul de încredere în economia respectivă, prin prisma riscurilor ce țin de capacitatea de rambursare, având astfel un impact important asupra costurilor de împrumut ale țării.

În același context, putem menționa faptul că agenția FTSE Russell a promovat, cu câteva săptămâni în urmă, piața de capital din Polonia la statutul de piață dezvoltată de la cel de piață emergentă. Ca urmare, Polonia a devenit una dintre cele 25 de economii globale cele mai avansate, alături de SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Japonia, Australia. În plus, Polonia este prima țară de aproape un deceniu și prima țară din Europa Centrală și de Est care va beneficia de promovarea la statutul de piață dezvoltată.

Prin comparație, România beneficiază de un nivel situat la „BBB-” din partea S&P Credit Ratings, în timp ce statutul pieței de capital rămâne la cel de piață de frontieră.

Articolul precedentBanca Mondială: România riscă să-și condamne la sărăcie nou-născuții de azi
Articolul următorMicrosoft anunță noi investiții pe baza tehnologiei blockchain

Comments are closed.