Cumva s-a stins scandalul cu sănătatea deși ar trebui să fie de 100 de ori mai intens decât ăla cu legile justiției. România și-a câștigat talentul însă de a fi cea mai săracă și cea mai probusiness țară din UE. Am putea s-o facem brand de țară: grădina oamenilor fără bani, dar cu gândire turbo-business.

Trebuie s-o recunoaștem brutal, există și sprijin popular pentru măsurile PNL-Costache de mutare a banului public înspre industria privată de sănătate. Mare parte din presă tace sau apără măsura. Cei care o critică, o fac plictisit inerțial. Am mai spus-o, e nevoie de referendum pentru o astfel de modificare care încalcă flagrant Constituția. Mă bucur că Avocatul Poporului a trecut printre argumentele prin care a contestat OUG-ul acesta și faptul că se trece prea mult de limitele constituționale.

Probabil OUG privitoare la sănătate va cădea. Intențiile alea, vechi de deja un deceniu, vor rămâne. Și PNL se pregătesc să guverneze 4 ani, au timp. De reținut e că acesta e totuși cel mai concret element din programul lor de guvernare.

Tot brutal trebuie să spunem că există două viziuni: corpul tău, în momentul în care cedează, devine marfă sau devine obiectul unei minime solidarități? Unii zic că devine marfă, alții spun că principiul solidarității e esențial. Culmea, eu cred că ăia care îi tot dau că sănătatea e un business ascund un mare secret: e un business neprofitabil care poate fi profitabil doar dacă joci murdar. Doar dacă mărești prețuri și excluzi din piață partea cu solidaritatea. Altfel, o piață liberă cu adevărat i-ar omorî instant.

În varianta intermediară a Ordonanței, cu o coplată amânată pe un an, nu e nicio afacere pentru cei din mediul privat. Ba chiar s-ar putea trezi cu toți sărăcanii la ușă, la clinicile cu termopane noi și recepțiile cu ficuși din plastic. Or, fix asta nu era ideea, ideea era să separi oamenii de bine cu ceva bani pe card de amărășteni. Să-i înghesui și mai mult pe holurile spitalelor de stat pe cei care n-au și să le faci viața mai ușoară celor 15-20% care au câte ceva.

Iată ce declară  Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private: „Am avut discuții în ultima perioadă cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei de Asigurări și urmează să lucrăm pe tarifele de decontare. Tarifere trebuie majorate și urmează în perioada următoare să avem niște discuții pe această temă. În primul rînd pe partea de programe naționale trebuie clar majorate tarifele, adică altfel nu ai cum, iar pe de altă parte, și la restul serviciilor decontate prin contractul cadru: analize medicale, radiologie și așa mai departe, unde mai trebuie un pic ajustate tarifele, pentru că nu s-a mai umblat la ele de zeci de ani.” (sursa: Hotnews).

Așadar, vrem banii de la stat, dar doar dacă mărim ca lumea prețurile.

România e cuprinsă de decenii și de un spiritsinucigaș. Sunt mulți care se cred clasă de mijloc deși nu sunt. Nici nu-și imaginează ce înseamnă costuri suplimentare în cazul unei boli grave. Priviți cât de greu e să-ți repari dantura când ai probleme, să vedeți cum o să fie fără „CASCO” să repari un picior rupt, un rinichi cu probleme etc.

Am aut și avem un minister condus de un gup de lobby pe față. Instituțiile care ar trebui să intervină n-o fac pentru că respectă puterea politică a momentului. Fosta consilieră a lui Costache, Lavinia Coțofană, a dat deja presei niște motive care ar fi trebuit să anime măcar și niște procurori DNA. NU atât email-urile cu „prietenii nostri”, cât povestea cu angajarea la Polisano și după preluarea ministerului. Aiurea. Nimic, nicio mișcare, deși fosta angajată a ministerului de resort descrie un  conflict de interese cât casa între un angajat al unei clinici private și grupurile acum angajate la stat care vor să demanteleze statul.

Pasivitatea noastră este profitul lor.

Articolul precedentEuro explodează pe fondul crizei politice! Cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR
Articolul următorMinistrul demis al Muncii confirmă: Pensiile vor crește cu 40%, din septembrie