Guvernul din Costa Rica a anunţat că a solicitat Fondului Monetar Internaţional un instrument de asistenţă financiară în sumă de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocată de pandemia COVID-19, informează agenţia EFE, citat de agerpres.

Preşedintele Băncii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, şi ministrul Finanţelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita „începerea negocierilor pentru un acord de asistenţă financiară pe trei ani în cadrul unui instrument de servicii extinde, în valoare de circa 1,75 miliarde dolari”, conform unui comunicat oficial.

„Acordul ar oferi o ancoră politică planurilor noastre de consolidare fiscală pentru perioada necesară în vederea obţinerii unui excedent primar şi situării datoriei pe o clară traiectorie descendentă, în plus faţă de faptul că este necesar pentru a asigura o viguroasă recuperare economică după pandemie şi o mai bună traiectorie de creştere economică pe termen mediu”, se menţionează în scrisoarea Guvernului către FMI.

Conform datelor Băncii Centrale, Costa Rica va suferi o cădere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, în timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB şi datoria la circa 70% din PIB.

„Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central în condiţii favorabile şi va permite accesul la resurse financiare adiţionale din partea organismelor financiare internaţionale”, a spus ministrul Finanţelor.

Articolul precedentRomânia rămâne al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană
Articolul următorTransportul aerian a înregistrat o scădere de 61,9% în primul semestru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau