Date șocante în plină explozie a inflației! În timp ce autoritățile din țara noastră susțin că o familie formată din doi adulți și doi copii poate trăi rezonabil cu doar 3.000 de lei pe lună, cele mai recente date al unui sondaj arată că, de fapt, o familie ar avea nevoie de peste 8.600 de lunar pentru toate cheltuielile. Mai mult, potrivit statului, suma de 500 de lei pe lună ar fi suficientă pentru plata facturilor, potrivit Realitatea PLUS.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Asta în condițiile în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie, față de 15,3% cât a fost în august, conform datelor comunicate în această lună de Institutul Naţional de Statistică.

COȘ minim de consum lunar pentru un trai decent – România, septembrie 2022

Familie cu 2 adulți și 2 copii – 8.659 de lei/lună

Familie 2 adulți și 1 copil – 7.112 de lei/lună

Familie 2 adulți fără copii – 5.322 de lei/lună

O persoană adultă singură – 3.275 de lei/lună

Valoarea inflației (septembrie 2022) – 15,9%

Sursa: Raport Friedrich-Ebert-Stiftung România/Facebook.com

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021. În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Datele Raportului publicat miercuri sunt de aproape trei ori mai mari decât cele avansate de stat pentru coșul minim de consum. Potrivit Comisiei de Insolvență la Nivel Central o familie de doi adulți și doi copii are nevoie de o sumă de 3.258 lei/lună în mediul urban, pentru coșul minim de consum. Informațiile au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.973 din 6 octombrie 2022.

Ce include un coș minim de consum pentru un trai decent în România, 2022

Coşul minim de consum pentru un trai decent presupune includerea unor cheltuieli periodice necesare pentru nevoile de bază ale unei familii. Alături de adăpost și alimentaţie, coşul minim pentru un trai decent acoperă mai multe nevoi curente, ca îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, dar și posibilele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Imagine

Sursă: Raport Friedrich-Ebert-Stiftung România/Facebook.com

DE CE a crescut valoarea coșului de consum în România

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2022 raportat la luna septembrie 2021.

Rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie, față de 15,3% cât a fost în august, conform datelor comunicate în această lună de Institutul Naţional de Statistică.

Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru capitolele (1) Alimentație (+18,8%), (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte (+20,9%), (3) Locuința (+31,2%), (5) Cheltuieli cu locuința (+34,0%). Chiar dacă eliminăm efectul capitolul 5 (cheltuieli cu locuința) — creșterea dobânzilor are un impact puternic asupra costului locuinței și, prin urmare, asupra valorii întregului coș – valoarea de ansamblu a coșului a crescut cu peste 16%, se arată în Raportul Raport Friedrich-Ebert-Stiftung România (Facebook.com).

COȘUL minim lunar de consum, de 3 ori mai mic în viziunea statului, pentru o familie cu 2 adulți și 2 copii: 3.258 lei

Pe de altă parte, potrivit statului român, o familie de doi adulți și doi copii ar avea nevoie de aproape trei ori mai puțini bani pentu un trai decent. Datele apar în Decizia privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, stabilite de Comisia de Insolvență la Nivel Central, o familie de doi adulți și doi copii ce trăiește la oraș ar avea nevoie de o sumă de 3.258 lei pe lună. În această sumă ar intra cheltuielile cu mâncarea – 1.339 lei, cu hainele – 175,93 lei, dar și economii de 162,9 lei. 

Imagine

În același timp, potrivit statului român, o familie de doi adulți și doi copii ce trăiește în mediul rural are nevoie, pentru un trai rezonabil, de 2.632 de lei pe lună. În această sumă ar intra cheltuielile cu mâncarea – 1.000,16 lei, cu hainele – 260,57 lei, dar și un fond de economii – 131,6 lei. 

Coșul minim de consum pentru o familie de doi adulți și doi copii care trăiește în mediul rural a fost stabilit de stat prin stabilirea criteriilor unui trai rezonabil, prezentate de Comisia de Insolvență la Nivel Central, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.973, din 6 octombrie 2022 (pag. 7).

Valoarea coșului minim lunar de consum – 2.632 lei
Sumele alocate pentru fiecare membru al familiei:
Adult – soț : 807 lei
Adult – soție: 807 lei
Copil cu vârsta de peste 14 ani: 593 lei
Copil cu vârsta sub 14 ani: 425 lei

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedent
Articolul următorVouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau