În a doua zi de Crăciun, consumul total de gaze al României a fost de 35 de milioane de metri cubi, cam ca într-o zi de vară. Din acest motiv, Sistemul Național de Transport a ajuns aproape de pre-alertă,  din cauza presiunii prea mari a gazelor din magistrale.

Consumul redus nu este determinat doar de temeperaturile foarte mari de afară, ci și de faptul că marea industrie energointensivă este aproape închisă, potrivit economedia. Ultimul mare consumator, Azomureș, a sistat de curând producția.

Prin urmare, în sistem există suficiente gaze încât România să exporte: 0,6 milioane de metri cubi pleacă în Ungaria.

Importul se menține la niveluri reduse, din Bulgaria intrând 3,8 milioane de metri cubi (sunt contractele în derulare ale traderilor).

Producția locală este de 24 milioane metri cubi, din depozite, care sunt pline la 87% din capacitate, se extrag 7,1 milioane metri cubi.

Sistemul Național de Transport a fost marți aproape de pre-alertă, linepack-ul (care indică ce cantitate de gaze se află propriu-zis în conducte) fiind la 80,2 milioane mc, foarte aproape de indicatorul 81 milioane mc, care aduce prealerta. La 83 de milioane mc, începe alerta, când există pericolul să explodeze conducte, din cauza presiunii prea mari a gazelor.

Rugat să comenteze această situație, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că este vorba, în general, de starea economiei.

Articolul precedentRevelion 2024: surprize uriașe oferite de Realitatea PLUS, la trecerea dintre ani – VIDEO
Articolul următorȘeful InfoCONS avertizează: Atenție la cumpărăturile online de Sărbători. Tot mai multe produse neconforme din vestul Europei ajung în România