Consiliul pentru IMM: Legea privind Fondul Suveran de Dezvoltare, ilegală

Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este ilegală, neconstituţională, creează poziţie de monopol şi conţine prea multe derogări, a afirmat luni, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, apreciază că în spaţiul public nu s-a explicat foarte clar care sunt obiectivele de înfiinţare ale acestui Fond şi nici care sunt proiectele de investiţii pe care Fondul le va realiza.

„Rolul nostru este de a menţine echilibrul asupra a ceea ce înseamnă viaţa economică în ansamblul ei pentru că există posibilitatea majoră ca prin înfiinţarea unui astfel de Fond, dacă ea nu este făcută corect, să ajungem la mari dezechilibre economice”, a subliniat Florin Jianu.

Preşedintele de onoare al CNIPMMR apreciază că un astfel de Fond trebuie să aibă la bază un studiu privind necesitatea înfiinţării lui, oportunitatea, fezabilitatea şi profitul.

„Nu ştim de la ce intenţii s-a pornit. Dar ne uităm la efecte. Efectele arată că o cantitate foarte mare de profit care implică zeci de societăţi comerciale de stat şi regii autonome poate fi folosită discreţionar, că se pot vinde acţiuni ale statului fără nici o regulă, cui vrea, când vrea, la ce preţ se vrea, că se pot cumpăra de pe piaţa de capital acţiuni nerespectând regulile jocului nici din România, nici din Uniunea Europeană. E clar că aceia care vor avea acest fond vor avea o putere excesivă, fără să fie protejate interesele statului, ale populaţiei. Câţiva inşi ar putea face ce vor cu o cantitate foarte mare de active şi pasive”, a spus Ovidiu Nicolescu, citat de agenția publică.

Conform prevederilor, aportul în numerar la capitalul social al FSDI, care este de 9 miliarde lei, aproximativ 2 miliarde de euro, trebuie vărsat potrivit Legii nr. 31/1990, în termen de maxim 12 luni.

Printre derogările amintite de Ovidiu Nicolescu se află cele legate de repartizarea profitului, de vărsarea capitalului social, de la legislaţia privind privind piaţa de capital, dar şi derogări privind vânzarea acţiunilor societăţilor pe care statul le deţine.

Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – SA. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”.

„Prin numeroasele derogări de la o serie de legi prin care sunt reglementate obligaţii ale statului în cadrul societăţilor în care este acţionar, s-a dorit crearea unei situaţii privilegiate pentru FSDI. Este discutabilă oportunitatea înfiinţării unei societăţi pe acţiuni, cu denumirea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care în lipsa derogărilor de la legislaţia primară, nu îşi mai poate realiza scopul pentru care s-a dorit constituirea acesteia, respectiv dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice”, spune Ovidiu Nicolescu.

 

Articolul precedentVeniturile colectate în plus de ANAF, în șase luni, reprezintă o zecime din deficitul bugetar
Articolul următorOrange își avertizează clienții despre pericolul de a fi expuși unei campanii de phishing

Comments are closed.