Autoritățile de frontieră elene estimează că numărul turiștilor români care vor alege să-și petreacă concediile de vară în Grecia va fi de aproximativ 1,4 milioane. Estimarea a fost transmisă Ministerului român al Afacerilor Externe.

O delegaţie a MAE a fost în Republica Elenă pe 27 şi 28 mai, prilej cu care a avut o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale elene şi bulgare, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor greceşti din industria hotelieră, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru facilitarea accesului şi şederii turiştilor români, în contextul sezonului estival, a transmis ministerul, într-un comunicat, citat de Agerpres.

În cadrul discuţiilor tehnice din punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, partea română a prezentat interlocutorilor eleni şi bulgari o serie de obiecţii ale turiştilor români faţă de timpii mari de aşteptare pentru trecerea frontierei și îngrijorarea că aceste întârzieri se vor repeta şi a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru colaborare instituţională în vederea identificării unor soluţii menite să fluidizeze traficul la frontiera bulgaro-elenă şi să reducă timpii de aşteptare.

GRECIA PROMITE SUPLIMENTATREA PERSONALULUI DE FRONTIERĂ

Printre cele mai importante măsuri comunicate de partea elenă se află: suplimentarea numărului poliţiştilor de frontieră eleni pentru realizarea controlului la frontieră; creşterea capacităţii de tranzit prin punctul de frontieră prin organizarea unor ghişee adiţionale; simplificarea procedurilor de control al documentelor de călătorie pentru cetăţenii UE; o mai bună coordonare între autorităţile de frontieră bulgare şi elene pentru transmiterea, în timp real, a informaţiilor privind volumul de tranzit la frontiera româno-bulgară.

MAE transmite cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă, în actualul sezon estival, următoarele recomandări: consultarea, înainte de efectuarea deplasării, a paginii de internet a MAE, secţiunea Condiţii de călătorie; utilizarea unor puncte de trecere a frontierei alternative, destinate tranzitului rutier pentru turişti, având în vedere faptul că punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas este cel mai solicitat în această perioadă a anului; evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în zilele de la finalul săptămânii şi a intervalelor orare de maximă aglomeraţie, 12,00-18,00; să se asigure că dispun de carburant suficient şi rezerve de alimente şi apă pentru cazul creşterii timpilor de aşteptare.

Articolul precedentPensiile private din Pilonul II, afectate de război și de scumpirea energiei. Cu cât au scăzut într-un an
Articolul următorVot în Parlament: cresc salariile a mii de bugetari care lucrează în ministere