Componența indicilor BET și BET-TR de la BVB a fost majorată

Consiliul Bursei de Valori București a avizat majorarea componenței indicilor BET șI BET-TR la un număr mai mare de emitenți, având ca scop o mai bună diversificare sectorială pentru investitorii care vor să urmărească bursa românească în ansamblul ei.

După ce în octombrie 2016 Bursa de Valori București a extins la maximum 15 companii structura indicelui reprezentativ BET, de la 10 emitenți anterior, acum operatorul de piață mută din nou și lărgește componența până la 20 de companii, deși în prezent nici numărul maximal nu era acoperit, potrivit Profit.ro.

La momentul deciziei Consiliului Bursei, indicele BET include 13 emitenți, respectiv Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet Ploiești (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Romgaz Mediaș (SNG), Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL).

Automat, decizia se va răsfrânge și asupra indicelui BET-TR, care replica structura indicelui BET, doar că îi adaugă și evoluția reală a impactului asupra portofoliilor investitorilor prin includerea dividendelor distribuite de companii.

„Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB”, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

De câteva luni bune, procesul de listare a unor companii pe piața locală de capital este înghețat. Având în vedere incertitudinea care înconjoară fondurile de pensii de la Pilonul II și potential absență de la aceste exerciții de piață a unor entități care reprezintă cea mai importantă susținere la cumpărare din piața locală, companiile private care avea intenții de a se lista au decis să-și amâne ofertele.

Articolul precedentS-au adjudecat primii 16 km din autostrada Moldovei
Articolul următorAsiguratorii au dat Guvernul în judecată și cer despăgubiri de 12 milioane euro

Comments are closed.