Sectorul transporturilor rutiere de mărfuri rămâne unul vulnerabil, aflat în strânsă legătură cu infrastructura din România, iar 61% dintre companii au un risc mediu spre mare şi mare de insolvenţă, arată un studiu Coface.

Acesta subliniază că parcul auto este învechit, 75% dintre vehiculele înmatriculate în circulaţie la sfârşitul anului fiind mai vechi de 10 ani, în acord cu evoluţia modestă a infrastructurii. În plus, peste o treime dintre companii (43%), au înregistrat o scădere a veniturilor.

„La sfârşitul anului 2017, în ţara noastră, numărul înmatriculărilor noi de autocamioane de ocazie importate era de aproape trei ori mai mare decât numărul înmatricularilor de autocamioane noi. Din acest motiv şi, probabil a ritmului redus de înlocuire a parcului auto învechit, la sfârşitul lui 2017, trei sferturi dintre autovehiculele de marfă aflate în circulaţie (75%) erau mai vechi de 10 ani”, arată studiul.

Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, în structura reţelei de drumuri publice s-au înregistrat 34.900 km (41%) drumuri modernizate, 21.074 km (24%) drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 30.125 km (35%) drumuri pietruite şi de pământ. La sfârşitul anului 2017, în România, existau 763 de kilometri de autostradă, aproximativ 1% din numărul total de kilometri de drumuri. Comparativ cu 2016, în 2017, s-au construit 16 kilometri suplimentari de autostradă.

Sectorul transporturilor este supus capriciilor situaţiei externe, în condiţiile în care economiile importante este de aşteptat să încetinească în acest an.

Conform statisticior oficiale, transportul internaţional reprezintă până la 73% din totalul transporturilor rutiere româneşti, o pondere mai mare decât media UE, situată la 36%. De asemenea, în Polonia, transportul internaţional reprezintă 63% din totalul transporturilor, în Ungaria 71%, în Slovacia 84%, iar ponderea cea mai mare din UE o deţine Lituania, cu aproape 91%.

Pentru analiza curentă au fost agregate datele a 34.619 companii care au depus datele financiare pentru 2017 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 41,65 miliarde lei. Companiile din sectorul analizat au înregistrat în 2017 o evoluţie pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 14% faţă de 2016, reuşind să menţină profitabilitatea la acelaşi nivel cu cea din 2016, însă, pentru mai mult de jumătate dintre companii rezultatul net a fost în scădere.

„Orizontul de finanţare rămâne cu precădere unul pe termen scurt, 65% din total datorii fiind curente, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre companiile din piaţă au un grad de îndatorare peste 80%. În ceea ce priveşte comportamentul de plată, la nivelul sectorului de transporturi rutiere de mărfuri, există semnale de înrăutăţire a acestuia. Numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion euro cu incidente bancare a crescut între 2017 – 2019, anul 2018 depăşind, din punct de vedere al numărului de incidente, anul 2013, care deţinea recordul la acest capitol”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

De asemenea, ea atrage atenţia că, deşi numărul de companii cu datorii la bugetul de stat a fost la un nivel scăzut şi în 2018 în ciuda unei uşoare creşteri, valoarea datoriilor s-a menţinut la un nivel ridicat, chiar dacă evoluţia a fost negativă.

”În acelaşi timp, se constată o intensificare a acţiunilor în instanţă împotriva firmelor din sector, care pe fondul unei structuri financiare fragile a acestora poate determina fluctuaţii ale numărului jucătorilor din acest sector. Investiţiile realizate de mai mult de o treime dintre companiile din sector nu se transpun într-un parc auto reinoit – 75% din vehiculele înmatriculate în circulaţie la sfârşitul anului 2017 aveau peste 10 ani, companiile optând pentru vehicule la mâna a doua, strategie ce nu le creşte competitivitatea”, a mai spus Mărunţelu.

Din totalul de 34.619 companii active in 2017, Coface a analizat 3.453 de companii, adică aproximativ 10%, dar care au o pondere de 51% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii, 61%, sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare şi mare de insolvenţă. La extreme se află 34% companii cu risc scăzut.

În 2017, Coface are aproximativ 4.100 de angajaţi în 100 de ţări şi înregistreză o cifră de afaceri de 1,4 miliarde euro.

Articolul precedentTensiunile dintre China și SUA aruncă în aer prețul petrolului
Articolul următorEșec! Aderarea României la OCDE a fost AMÂNATĂ