Gigantul farmaceutic Pfizer a inițiat o acțiune în instanță împotriva României în legătură cu refuzul acesteia de a achiziționa 28 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, așa cum era stipulat în contractul semnat pe perioada pandemiei. Conform acestui acord, statul român riscă să fie obligat să plătească despăgubiri în valoare de cel puțin jumătate de miliard de euro, chiar dacă încă mai are în depozite cantități de vaccinuri și echipamente care sunt pe punctul de a expira.

Potrivit termenilor contractului, în cazul în care România nu îndeplinește cuantumul de doze convenit, aceasta trebuie să acorde Pfizer-ului compensații pentru cel puțin jumătate din cantitatea stabilită, ceea ce reprezintă o sumă de nu mai puțin de 550 de milioane de euro.

Pe lângă acest aspect, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost plasat sub urmărire penală din decembrie 2023, fiind acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID. În același dosar, sunt supuși cercetării penale și fostul premier Florin Cîțu, precum și fosta ministra a Sănătății, Ioana Mihăilă.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a apărat afirmând că este important să se facă distincția între responsabilitate și vină, subliniind că în 2021, persoanele implicate în gestionarea crizei sanitare, care furnizau informații despre vaccinare, primirea dozelor și starea de avansare a campaniei, sunt aceleași persoane care luau deciziile importante.

Articolul precedentGuvernul a cedat presiunilor străzii. Executivul a aprobat cererile transportatorilor
Articolul următorInsolvența Romaero: pe cine vrea CEC Bank să numească administrator judiciar