Comisia Europeană a publicat joi Prognoza economică de iarnă, în care revizuiește în jos estimările cu privire la evoluția economiei românești, atât în 2023, cât și pentru 2024. Estimarea contrazice primele estimări ale Institutului Național de Statistică privind o creștere economică de 2% pentru România în 2023.

De asemenea, CE estimează o inflație medie anuală aproape dublă pentru România în 2024, în comparație cu media europeană. Prognoza de iarnă a Comisiei Europene estimează o creștere economică de 1,8% în 2023 pentru România, sub primele estimări ale INS care prezintă un avans PIB de 2%.

Ultimele estimări ale Bruxellesului sunt o revizuire descendentă cu 0,4 puncte procentuale față de Prognoza de toamnă, care prezenta o creștere economică de 2,2% pentru România în 2023.

De asemenea, evoluția pentru 2024 este estimată la 2,9%, sub avansul de 3,1% prevăzut în Prognoza de toamnă.

Inflație dublă față de media europeană

Inflația IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum, metodologia Eurostat) a scăzut la 7% în decembrie anul trecut, scăzând inflația generală în 2023 la 9,7% de la 12% în 2022. Relaxarea inflației poate fi atribuită unei încetiniri semnificative a creșterii creditului privat pe fondul condițiilor monetare stricte și scăderii prețurile la energie și la alimente. Inflația, excluzând energia și alimentele, a scăzut mai puțin și a rămas peste inflația generală la sfârșitul anului 2023, cu o creștere puternică a prețurilor la servicii și la prețurile nealimentare.

Articolul precedentCiolacu, anunț uriaș pentru românii care au lucrat în Italia: pensiile vor fi calculate mai REPEDE!
Articolul următorBăieții deștepți cu ochi albaștri din spatele afacerilor de pe Aeroportul Otopeni. De când coordonează Serviciile activități economice ilicite?