Comisia Europeană are de gând să impună un plan de măsuri fără precedent prin care să reducă cererea de energie electrică. Pe lângă supraimpozitarea companiilor care vor realiza profituri nejustificat de mari, se urmărește și reducerea consumului în orele de vârf, astfel încăt sistemul să nu colapseze.

Potrivit unui document de lucru al CE, prezentat de Euractiv, statele membre ale UE ar trebui să acționeze în următoarele direcții:

  • „să reducă consumul total de energie electrică” din gospodării – de exemplu, prin campanii de informare publică sau licitații pentru „energie neconsumată”;
  • „un obiectiv obligatoriu de reducere cu cel puțin 5% a consumului net de energie electrică în timpul orelor de vârf de preț”
  • „să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10%”

Pentru a atinge acest obiectiv, țările UE sunt încurajate să ia în considerare „măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitațiile sau sistemele de licitație”, care pot include „stimulente financiare sau compensații pentru părțile participante pe piață”, se arată în proiect.

Plafonarea prețurilor rusești, abandonata. Taxe suplimentare  pe profiturile mari ale companiilor din UE

Dacă statele membre nu au căzut de acord pentru plafonarea prețului la gaze și petrol, este așteptat ca executivul UE să introducă o taxă pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, urmând ca o măsură separată să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului redactat de Comisie.

Ursula von der Leyen va publica, probabil miercuri, planul de a gestiona situația privind creșterea prețurilor la electricitate în blocul comunitar, concomitent cu susținerea discursului privind starea Uniunii, potrivit The Guardian.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentLovitură pentru clienții Lidl și Kaufland. Încărcare mașinilor electrice NU MAI ESTE GRATUITĂ
Articolul următorCampania Realitatea: Economisește, fii pe plus! – VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau