Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus trebuie intensificată pentru a proteja 80% din cadrele medicale, asistenţii sociali şi persoanele de peste 80 de ani până în martie și 70% din populaţia adultă până în vară. Apelul, făcut de Comisia Europeană, vine în contextul criticilor privind modul lent în care au început campaniile în majoritatea statelor UE comparativ cu țări precum Marea Britanie, SUA şi Israel.

”Vaccinările trebuie să se accelereze”, a spus marți, într-o conferință de presă, Comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides.
În urma apariţiei noilor tulpini ale Sars-Cov-2, care sunt mai contagioase, Comisia le-a cerut celor 27 de state membre să sporească și rata secvenţierii genomului virusului la cel puţin 5%, preferabil la 10%, din rezultatele testelor pozitive, declarându-se pregătită să le ajute prin mobilizarea de fonduri.

”La ora actuală, multe ţări europene testează mai puţin de 1% din eşantioane, ceea ce este prea puţin pentru a identifica progresia de variante sau pentru a le detecta pe cele noi”, a spus Kyriakides.

”Propunem ca, până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani. De asemenea, până la vară, propunem ca statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a anunțat şi vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas.

În privința dozelor necesare de vaccin, oficialul european s-a declarat încrezător că, ”până la finalul primului trimestru, Europa va avea o cantitate impresionantă de doze care să poată fi desfăşurate în UE.”

Vicepreședintele C.E. a mai spus și că executivul comunitar colaborează cu statele membre pentru a introduce certificate de vaccinare ”interoperabile şi rapid utilizabile în cadrul UE şi în afara sa”. Aceste certificate vor permite înregistrarea ”clară a antecedentele de vaccinare ale fiecărui individ pentru a garanta o monitorizare medicală ulterioară adecvată. O abordare comună a UE în materie de certificate (…) ar deschide de asemenea calea şi pentru alte utilizări cu scopul de a ajuta la ridicarea restricţiilor”, a adăugat acesta.

Precizările vin după ce Grecia a propus, ca măsură pentru salvarea sectorului turistic, introducerea unui paşaport de vaccinare care să le permită persoanelor imunizate să călătorească. Propunerea a fost însă primită cu reticență de mai multe țări.

Din datele disponibile până acum reiese că C.E. ar putea obţine până la 2,5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna vor permite acoperirea a 80% din populaţia UE (450 de milioane de locuitor), a anunțat Comisia, potrivit Agerpres. 

Articolul precedentBanca Mondială laudă progresul României în pandemie. Ce spune premierul Florin Cîțu despre măsurile luate de Guvern în perioada COVID
Articolul următorCONDIȚIA pusă de Florin Cîțu pentru FINANȚAREA bugetelor locale