Bilanț abracadabrant: 236 de modificări în Codul fiscal într-un singur an!

Situație fără precedent în privința legislației fiscale: aproximativ 236 de modificări cu caracter fiscal au avut loc în 2018, dintre care 97 chiar din prima zi a anului. 

Patronii mici și mijlocii reclamă numărul uriaș de modificări fiscale operate în cursul anului 2018 de către Guvernul Dăncilă și solicită predictibilitate și stabilitate fiscală.

De la data de 1 ianuarie 2018 şi până în data de 15 decembrie 2018, întreprinzătorii au fost obligaţi să cunoască şi să pună în aplicare modificări sau completări importante și foarte numeroase, pentru un număr total de 236 articole din Codul fiscal, se arată într-un comunicat al Consiliului Național pentru IMM-uri.

Prin 13 acte normative publicate în 11,5 luni din 2018 au fost modificate sau completate 139 de articole din Codul fiscal, arată CNIPMMR.

În primele 11,5 luni ale anului 2018 (până pe data de 17 decembrie 2018), cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală (309 Legi, 18 Ordonanțe ale Guvernului, 107 Ordonanțe de Urgență, 428 de Hotărâri de Guvern), fără luarea în calcul a ordinelor emise de ministere, agenții și a altor reglementări.

Peste 45% din legile și ordonanțele adoptate au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislația fiscală, declarațiile și contribuțiile obligatorii etc.), se plâng antreprenorii.

Având în vedere că în 11,5 luni din 2018, au fost adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală, că doar în domeniul fiscal mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 236 noi reglementări care modifică/completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, 97 chiar din prima zi a anului și alte 139 adoptate la distanțe mici de timp, la care s-au adăugat modificări importante ale Codului de procedură fiscală şi a legislaţiei privind contribuţiile obligatorii, CNIPMMR atrage atenția asupra instabilității legislative fiscale accentuată înregistrată și asupra volumului imens de acte normative adoptate.

Modificările legislaţiei fiscale au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor:
• Creșterea fiscalității;
• Creșterea birocrației pentru toți contribuabilii și toți angajatorii;
• Efort semnificativ de implementare a reformelor legislative;
• Creșterea cheltuielilor de personal;
• Dificultăți importante de implementare datorate timpului foarte scurt stabilit pentru aplicare;
• Creșterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice;
• Necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective);
• Probleme de asigurare a competitivității și derulării contractelor la export.
Încrederea în sistemul fiscal este o condiție esențială pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanți factori care influențează deciziile de investiții.

Articolul precedentCum poți să îți schimbi frigiderul sau mașina de spălat prin programul „Rabla pentru electrocasnice”
Articolul următorProgramul Start-Up Nation 2018-2019 se lansează pe 27 decembrie