Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va avea o structură schimbată, iar în următoarele zile va fi prezentată, susține Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o conferință organizată de ANAF.

„În următoarele zile vom prezenta o structură schimbată a ANAF care va introduce un Departament de analiză de risc total independent. Acesta nu o să mai fie populat cu inspectori fiscali, ci cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc”, a afirmat el.

El a precizat că dorește să fie specialiști doar pe statistică, oameni care se vor uita pe indicatori.
Inspectorii ANAF vor fi orientați în activitatea de control în funcție de rezultatele analizelor de risc, ideea fiind să dispară controalele făcute la firmele cu risc fiscal mic sau mediu. Mirela Călugăreanu,șefa ANAF a spus cu mai multe ocazii că inspecțiile fiscale și controalele antifraudă vor fi rezervate contribuabililor cu risc fiscal mare.
”Este necesară înființarea direcției generale de analiză de risc la nivelul ANAF care are rolul de a defini un profil standard de risc al contribuabilului. Acest element reprezintă cheia reformării administrației fiscale din România. În funcție de profilul de risc al contribuabilului, organele fiscale vor acționa gradual, aplicând întâi măsura notificării contribuabilului în legătură cu posibile diferențe de impozite și taxe, notificarea fiind urmată de mediere și în funcție de feedback-ul pe care îl primim de la contribuabili și de modul în care acesta alege să se conformeze urmează sau nu controale inopinate sau inspecții fiscale parțiale și inspecții fiscale generale”, a spus Călugăreanu la un eveniment pe fiscalitate.
Articolul precedentMetrorex, în impas. Datoriila către Alstom ar putea afecta funcționarea
Articolul următorROBOR a explodat! A atins cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni