Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale să se încheie cât mai repede ”anomaliile” privind plata unor pensii mai mari decât veniturile din perioada activă. „Regulile trebuie, totuşi, să fie la toată lumea la fel”, a afirmat liderul social-democrat.

”Am făcut ultimele modificări, conform cerinţei CCR. Nu mai era în discuţie impactul, fiindcă, oricum, impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot timpul actul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă zece procente şi calculul pensiei la magistraţi pe ultimele 48 de luni, pentru că singura temă a rămas în zona magistraţilor. Eu cred că săptămâna aceasta, mai mult ca sigur, vom depune amendamentele. Cred că, cu puţin efort, ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaţilor, în eventualitatea în care există iarăşi un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm”, a declarat prim-ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, la Varna.

El a subliniat importanţa aplicării aceloraşi reguli şi a eliminării excepţiilor.

De ce vrea Ciolacu să rezolve problema pensiilor speciale în cel mult 2 săptmâni

”Urmează pe urmă să vină Ministerul de Finanţe cu Banca Mondială, ei fac calculul de impact. Dar, este unul acceptat. Ca în multe alte probleme pe care le-a avut România, cred că cel mai important este să se creeze un \”T\” zero, de unde să ştim exact regulile. Şi regulile, totuşi, să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie, calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Şi parcă am mai dat exemplul, căutaţi-l pe fostul procuror general, să vedeţi cum şi-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună, ca să iasă cu o pensie peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie. Au fost nişte excepţii, nişte crăpături ale legii, să le zicem aşa. Şi importantă este, totuşi, perspectiva. Faptul că se adaugă o lună la trei luni, la şase luni… Deja sunt lucruri convenite şi eu cred că sunt de bun simţ. Şi viitorul arată cu totul altfel”, a explicat Ciolacu.

Articolul precedentIpocrizia soluției politice a luat sfârșit. Război în Gaza
Articolul următorDezvăluiri exclusive la Culisele Statului Paralel. Cum a ajuns fiul lui Paul Stănescu asociat la exploatarea stufului din Deltă?