Chinezii au inventat prompterul cu față umană (VIDEO)

Xinhua, agenția de presă de stat din China, a prezentat două „ancore AI” – construcții digitale care citesc știrile în locul prompteriștilor.

Aceste „ancore” sunt create din imagini ale unor gazde umane și „glăsuiesc” utilizând voci sintetizate.

Practic, vezi pe ecran un „om” care vorbește, dar el nu este om, ci un fel de hologramă.

Nu este clar ce tehnologie a fost utilizată pentru a crea ancorele, dar ele sunt în concordanță cu cele mai recente cercetări în domeniu. Se pare că Xinhua a folosit imagini de ancore umane ca strat de bază, iar apoi părți animate ale gurii și feței pentru a transforma difuzorul într-o marionetă virtuală. Combinând acest lucru cu o voce sintetizată, construcțiile digitale pot fi programate pentru a citi știrile, scrie TheVerge.com.

Potrivit rapoartelor agenției Xinhua și publicației South China Morning Post, cele două „ancore” (una pentru emisiunile în limba engleză și una în chineză) au fost create în colaborare cu compania locală de motoare de căutare Sogou.

Xinhua spune că „ancorele” au „perspective nelimitate” și pot fi utilizate pentru a genera rapoarte de știri pentru emisiunile TV, web și mobile ale agenției, la costuri scăzute.

„Fiecare ancoră poate lucra 24 de ore pe zi pe site-ul său oficial și pe diferite platforme media sociale, reducând costurile de producție de știri și îmbunătățind eficiența”, au declarat oficialii agenției de presă.

Această tehnologie are totuși limitele sale. Cel puțin deocamdată. În videoclipuri se observă că gama expresiilor faciale este limitată, iar vocea este în mod evident artificială. Însă cercetarea în acest domeniu avansează rapid și probabil nu e departe momentul când aceste construcții digitale vor fi percepute întru totul ca persoane reale.

Care va fi efectul real asupra societății, în cazul în care astfel de „ancore” vor ajunge să fie răspândite la scară largă, e greu de prevăzut.

Între timp, personajele sintetice pătrund în cultura mainstream, cu figuri precum starul pop virtual Hatsune Miku și modelele CGI Instagram, care familiarizează publicul cu acest tip de creație.

Articolul precedentEconomia frânează brusc: CE revizuiește la 3,6% avansul pe 2018
Articolul următorGuvernul trebuie să recupereze mai mult de 60 mil euro dați CE Hunedoara, ajutor de stat necuvenit

Comments are closed.