Majoritatea ţărilor membre ale G20 au suferit scăderi fără precedent ale Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea al anului, din cauza pandemiei. Media contracției este de 6,9%, comparativ cu primul trimestru, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Media generală a grupului a fost ridicată de China, singura mare economie din G20 care a înregistrat o creştere a PIB în trimestrul al doilea, de 11,5%. Creșterea a fost pusă pe seama faptul că în China pandemia a debutat timpuriu și economia a avut timp să se redreseze parțial, potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

În celelalte ţări membre ale grupului, PIB-ul a căzut, per ansamblu, cu 11,8 % în trimestrul al doilea. India a avut cea mai dramatică prăbușire a PIB-ului, de 25,2% din PIB, urmată de Marea Britanie (-20,4%), Mexic (-17,1%) şi Africa de Sud (-16,4%). Lista continuă cu Franţa (-13,8 %), Italia, (-12,8%), Canada (-11,5%) şi Turcia (-11%).

Brazilia şi Germania (ambele cu o scădere de 9,7%), SUA (9,1%) şi Japonia (7,9 %) au avut scăderi mai moderate, în timp ce Rusia şi Coreea au consemnat, fiecare, o depreciere a PIB de 3,2%.

Grupul celor douăzeci sau G20 reuneşte liderii ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare de pe fiecare continent și reprezintă aproximativ 80% din producţia economică mondială, două treimi din populaţia globală şi trei sferturi din comerţul internaţional, conform site-ului grupului.

Articolul precedentMarți, de la ora 15:00 – Noi dezăluiri bombă: Cum l-a înlăturat statul paralel pe Crin Antonescu, ce rol a avut Victor Ponta
Articolul următorOracle a confirmat preluarea TikTok pentru Statele Unite, tranzacția are nevoie de acordurile guvernelor SUA și Chinei