Businessman with Coin Bank

Doar doi șefi de bănci din România câștigă mai mult de 1 milion de euro pe an, situație în descreștere față de anul anterior, când erau trei bancheri autohtoni în categoria „high earners”, potrivit unui studiu al Autorității Bancare Europene (EBA).

 

Deși PSD vorbește despre „lăcomia” bancherilor din România, datele privind remunerarea șefilor din băncile românești arată un tablou diferit.

În timp ce România nu are mai mult de doi manageri de bănci în grupul celor care primesc anual venituri de minim 1 milion de euro, țările din jurul nostru sunt mult mai generoase cu bancherii lor:

– în Ungaria sunt 4 bancheri cu venituri anuale de peste un milion euro, în Polonia sunt 9 „milionari”, iar în Lituania sunt 5. Doar în Croația, bancherii sunt mai săraci decât la noi, cu un singur manager de bancă milionar.

Lucrurile sunt și mai clare în Europa Centrală sau în vest:

– în Austria sunt 50 de bancheri care câștigă peste 1 milion euro pe an, în Italia 201, în Franța 233, în Germania 390, iar în Spania 161.

Aproape trei sferturi (73,3%) dintre bancherii milionari din UE lucrau în 2017 în Marea Britanie (3.567 de bancheri, în creştere cu 380 faţă de 2016). Urmează Germania (390 de bancheri), Italia (201 de bancheri), Franţa (233 de bancheri) şi Spania (161 de bancheri).

În România, venitul mediu anual în cazul celor mai bogați doi bancheri este de 1.170.829 euro. Venitul fix (salariul) trece de 900 mii euro, iar partea variabilă (bonusuri, acțiuni) este de 250 mii euro.

Raportul poate fi văzut aici

Cât câștigă bancherii în Europa

Numărul bancherilor din Uniunea Europeană care au câştigat în 2017 peste un milion de euro a crescut la aproape 5.000, chiar dacă au fost introduse limite cu privire la bonusurile ce pot fi plătite angajaţilor din sectorul financiar, arată un studiu publicat luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters.

Majoritatea lor sunt în Marea Britanie, dar, cum ţara urmează să iasă din UE, unii bancheri cu salarii ridicate se vor muta din Londra în alte centre financiare din Europa continentală.

Luni, EBA a anunţat că 4.859 de bancheri au fost plătiţi în 2017 cu peste un milion de euro, inclusiv bonusurile, numărul lor fiind în creştere faţă de 2016, când au fost 4.597.

După ce în timpul crizei financiare plătitorii de taxe au salvat băncile care se confruntau cu spectrul falimentului, Uniunea Europeană a introdus limite cu privire la bonusurile ce pot fi plătite angajaţilor din sectorul financiar, care au dus la modificarea sistemului de recompensare printr-un accent mai mare pe partea fixă a remuneraţiei. Din 2014, bonusurile sunt plafonate şi nu pot depăşi valoarea salariului de bază sau de două ori acea sumă, dacă acţionarii sunt de acord.

EBA subliniază că raportul dintre partea variabilă şi partea fixă a remuneraţiei acordată bancherilor milionari a continuat să scadă în 2017 până la 101,08%, de la 104% în 2016, 118% în 2015 şi 123% în 2014.

Articolul precedentCâți șefi de bănci din UE câștigă peste 1 milion de euro pe an
Articolul următorPrognoza meteo care ajută economia, marţi România are cea mai ieftină energie