Cehii de la CEZ, liber la vânzarea acțiunilor din România

CEZ, companie deţinută în proporţie de 70% de statul ceh, ar putea da prioritate vânzării activelor sale din România mai târziu în acest an, a anunţat marţi cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală, ca parte a programului destinat plăţii unor dividende speciale acţionarilor, transmite Reuters.

În iunie, compania bulgară Eurohold a semnat un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (376 milioane de dolari). Tranzacţia face parte din strategia CEZ de a se concentra pe piaţa din Cehia.

Directorul financiar Martin Novak a anunţat că CEZ analizează vânzarea activelor din România, Turcia şi Polonia, după ieşirea de pe piaţa din Bulgaria.

„Luăm în considerare şi România … unde am putea începe cu toată seriozitatea la finalul anului. De asemenea ne uităm activele din Polonia şi, desigur, Turcia este întotdeauna o opţiune, dacă va exista o ofertă bună”, a declarat Novak.

Câştigurile obţinute în urma vânzării activelor ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat recent directorii companiei cehe de utilităţi.

„Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune”, a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

Ondrej Safar, country manager CEZ România, a declarat luna trecută că firma cehă de utilităţi nu se grăbeşte să vândă activele din România şi îşi continuă proiectele de aici, întrucât consideră că piaţa românească este una dintre cele mai stabile din regiune.

„Pe data de 26 iunie, acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, a arătat Safar.

El consideră că activitatea CEZ în România este una de succes, care va atrage oferte competitive din partea celor interesaţi.

Grupul CEZ România a încheiat anul 2018 cu un EBITDA de 395 milioane de lei, în creştere cu 33 de milioane de lei faţă de anul anterior.

Compania este prezentă pe piaţa din România din 2005, când a cumpărat fost filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia, care alimentează şapte judeţe. CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian terestru din România, cu o capacitate de 600 de MW.

Articolul precedentSalariile bugetarilor atârnă de două ori mai greu în bugetul de stat
Articolul următorINS: Economia a crescut cu 4,8% în primul semestru din 2019