Premierul Viorica Dăncilă îi invită pe românii din diaspora americană să revină în țară și să înceapă o afacere, dar uită să le spună că România a pierdut teren în ultimii doi ani în clasamentul atractivității mediului de afaceri, în raport cu țările din regiune. Mai precis, România a coborât în 2019 pe locul 111 de pe locul 64 în ceea ce priveşte începerea unui business.

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi membrii delegaţiei guvernamentale s-au întâlnit vineri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din New York, cărora le-au prezentat evoluţiile şi potenţialul de dezvoltare ale ţării noastre, premierul subliniind că „România este dinamică, ofertantă” şi i-a încurajat pe românii din diaspora să se întoarcă acasă sau să dezvolte afaceri în ţară.

„Pledez pentru încredere într-un viitor pe care să îl construim împreună, la care să participe românii de acasă şi dumneavoastră, cei de aici, pornind de la realităţile prezentului”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Biroul de presă al Guvernului.

În acest context, dintre programele dezvoltate de Guvern, prim-ministrul Viorica Dăncilă a menţionat Diaspora Start-up, finanţat din fonduri europene, şi Start-UP Nation, finanţat din fonduri guvernamentale, care oferă oportunităţi de întoarcere în ţară şi de valorificare a abilităţilor profesionale şi antreprenoriale.

O altă oportunitate ar reprezenta-o finanţările nerambursabile pe care Guvernul României, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, le alocă pentru păstrarea, promovarea şi afirmarea identităţii româneşti în diaspora.

Ce uită Dăncilă să le spună românilor din afara țării

România a coborât şapte locuri în raportul „Doing Business 2019”, realizat de Banca Mondială, de pe locul 45 pe 52 la finalul anului trecut, clasament care arată cât de prietenos este mediul de afaceri din fiecare țară analizată din perspectiva reglementărilor, birocrației și fiscalității.

Scăderea a fost cauzată de reducerea scorului general obţinut de România cu 0,53 de puncte, la 72,30, în clasamentul care se referă la gradul de a desfăşura un business şi care este realizat de Banca Mondială.

România a făcut mai dificilă începerea unei afaceri prin introducerea criteriilor de evaluare a riscului fiscal la depunerea solicitărilor de plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA), mărind astfel timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA”, se menţionează în „Doing Business 2019”.

Mai exact, România a coborât pe locul 111 de pe locul 64, în ceea ce priveşte începerea unui business, obţinând un scor de 83,90, anul acesta, mai mic decât cel de 89,67, înregistrat în anul precedent.

Cauza acest scăderi abrupte o reprezintă durata de realizare a procedurile care a crescut de aproape 3 ori, de la 12 zile la 35 de zile, în condiţiile în care a rămas acelaşi număr de proceduri, şase, iar costurile sunt aceleaşi.

De asemenea, ţara noastră s-a clasat mai jos decât anul trecut şi în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor pentru instalarea electricităţii, locul 154 faţă de 147, în condiţiile în care şi-a îmbunătăţit scorul general la 53,53 de la 53,34.

Număr mic de afaceri selectate în programul Diaspora Start-Up

Românii din Spania au părut cei mai interesați de Programul Diaspora Start-Up, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Secretarul de stat din cadrul Ministerul Fondurilor Europene Ana-Maria Bușoniu a prezentat recent, la Madrid, într-o conferință de presă, situația implementării programului Diaspora Start-Up.

Potrivit datelor oficialului MFE, dintr-un total de 7.725 persoane, 2.093 au fost selectate din Spania, din care 1.961 au beneficiat și de programul de formare antreprenorială. Totodată, au fost selectate 201 planuri de afaceri aparținând persoanelor selectate din Spania. Pe următoarele locuri s-au clasat românii din Italia, cu aproape 2.000 de proiecte și cei din Marea Britanie.

Finanțat de Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operațional Capital Uman în actuala perioada de programare, programul a dispus de o alocare de 30 mil. euro.

Potrivit secretarului de stat Ana-Maria Bușoniu, schema de antreprenoriat Diaspora Start-up și-a propus crearea unor oportunități de întoarcere în România a cetățenilor stabiliți în străinătate care își doresc acest lucru și valorificarea, totodată, a abilitățillor dobândite de aceștia, prin deschiderea unei afaceri în regiunile mai puțin dezvoltate din țară – Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia.

Articolul precedentSemnal îngrijorător pentru economia Europei
Articolul următorNoi bani europeni pentru pregătirea angajaților români