Avertisment-șoc pentru români! Anul viitor ar putea fi introduse cele mai multe taxe și impozite pentru a aduce bani la buget. Impozitarea progresivă a salariilor este un scenariu care ar putea deveni realitate din ianuarie 2025, iar cota de TVA ar putea fi și ea majorată. Și impozitul pe proprietate va crește, potrivit Realitatea Plus.

Economiștii consultati de Realitatea Plus sunt de părere că prima măsură ce ar putea fi adoptată anul viitor ar fi eliminarea tuturor facilităților fiscale, pe motiv că acestea nu reprezintă majorări de taxe, așa cum s-a întâmplat în cazul eliminării unor excepții la cota de TVA.

Impozitul pe proprietăți se va majora de la 1 ianuarie anul viitor, măsura aflându-se deja în pachetul adoptat de Executiv.

Tot din ianuarie 2025 ar putea fi reluate discuțiile privind impozitarea progresivă a salariilor, în funcție și de noua formula guvernamentală care se va instala la Palatul Victoria după alegerile parlamentare din toamnă.

Mai multe instituții internaționale au recomandat această măsură. Astfel, potrivit unui scenariu al Băncii Mondiale, ar urma să exista mai multe praguri de impozitare. O altă variantă ar fi majorarea generală a impozitului pe venit de la 10% la 13%.

O altă ajustare previzibilă este cea a cotei de TVA, în condițiile în care chiar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat în repetate rânduri faptul că România are una dinte cele mai mic cote la nivel al Uniunii Europene.

De asemenea, impozitul pe dividente ar putea fi și el mărit de la 8% la 10%.

Articolul precedentPlafonarea adaosului comercial la alimente va fi prelungită până la finalul anului – LISTA PRODUSELOR
Articolul următorMarcel Boloș: „În anul 2024, cheltuielile destinate investiţiilor însumează peste 120 miliarde lei, reprezentând 6,9 % în PIB”