Ce scrie Bloomberg despre „cel mai longeviv guvernator din lume”, Mugur Isărescu

Este cel mai longeviv guvernator din lume și va primi un nou mandat! Șeful BNR Mugur Isărescu a trecut prin orice conjunctură economică – de la hyperinflaţie, când România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008, scrie Bloomberg.

 

Guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial este dispus să-şi extindă durata exercitării funcţiei, deoarece partidul aflat la guvernare în România intenţionează să-l sprijine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat, în timpul votului de săptămâna viitoare din Parlament, transmite Bloomberg.

Isărescu, care este de peste un sfert de secol la conducerea Băncii Naţionale a României, va obţine probabil un nou mandat de cinci ani deoarece coaliţia aflată la guvernare deţine majoritatea în Parlament – iar partidele din Opoziţie şi-au exprimat de asemenea sprijinul pentru el.

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi în mandatul său a trecut prin orice conjunctură economică de la hyperinflaţie, în condiţiile în care România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008, apreciază Bloomberg.

Banca Centrală a României se confruntă cu provocări. Expansiunea economică încetineşte, ritmul inflaţiei este cel mai ridicat din UE, iar deficitul bugetar se estimează că va depăşi limita stabilită de UE. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din următorii doi ani adaugă incertitudini suplimentare, comentează Bloomberg.

PSD îl va sprijini şi pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, pentru un nou mandat, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres. Al treilea om în statul român a declarat sâmbătă: „Atât Isărescu cât şi Georgescu au sprijinul nostru. Alte nume pentru Consiliul de Administraţie al BNR încă sunt analizate”.

Articolul complet AICI

Articolul precedentȘefa FMI avertizează: economia trece printr-o perioadă „extrem de dificilă”
Articolul următorDacia angajează sute de oameni. „Este mai greu să angajezi în România decât în Franţa”, spune șeful Dacia