EU Flags at the European Commission Building

Numărul cetățenilor UE care locuiesc și muncesc în alt stat membru decât cel de origine, s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 17 milioane, dintre care 9,5 milioane sunt activi economic.

În afară de aceștia, două milioane de cetățeni muncesc în altă țară decât cea în care locuiesc făcând zilnic naveta, arată un raport referitor la piața uunică realizat de Comisia Europeană. Raportul arată şi că nouă milioane de cetăţeni UE au participat la un program de schimb Erasmus de la lansarea acestuia, în 1987.

În ciuda acestor creşteri, Comisia avertizează că „cifrele rămân mici pentru un continent cu peste 512 milioane de locuitori”. Un motiv pentru creşterea limitată oferită în raport este că efectele pozitive ale pieţei unice nu sunt „împărţite egal şi nu toţi cetăţenii se află într-o poziţie pentru a profita de aceste libertăţi”.

Raportul informează că în jur de o treime dintre cele 67 de propuneri privind piaţa unică din acest mandat au fost aprobate de legislatori. Printre acestea, încă sunt dezbătute schema pentru asigurările europene, obligaţiunile UE şi alte măsuri care au ca scop consolidarea uniunii monetare.

Raportul este un exerciţiu al Comisiei pentru a mobiliza statele membre să îşi îmbunătăţească metodele de implementare a regulilor comune.

„Ne confruntăm prea des cu o situaţie în care consensul privind nevoia de a consolida piaţa unică nu se regăseşte şi într-o disponibilitate politică de a lua măsuri concrete, propuse de Comisie”, se arată în document.

Din această cauză, Comisia „face apel către Consiliul European pentru a se asigura că lucrează îndeaproape cu Parlamentul European pentru a adopta până la sfârşitul lui martie 2019 iniţiativele legislative din strategia pentru piaţa unică, piaţa unică digitală şi uniunea pieţelor de capital şi uniunea bancară”.

 

Articolul precedentRata șomajului a scăzut în octombrie la 3,33%
Articolul următorHackerii din Vâlcea lovesc iar: Pagube de 3 mil. euro, rețea extinsă până în Mexic

Comments are closed.