Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, ENISA, alături de Comisia Europeană şi de peste 200 de parteneri din toată Europa, desfăşoară începând de luni a şaptea ediţie a Lunii europene a securităţii cibernetice, CERT-RO fiind, încă de acum şase ani, de la prima ediţie, coordonator naţional al campaniei în România.

Conform unui comunicat al CERT-RO, citat de DCnews.ro, luna europeană a securităţii cibernetice este o campanie anuală a Uniunii Europene menită să sensibilizeze cetăţenii şi organizaţiile cu privire la securitatea cibernetică prin furnizarea de informaţii la zi din domeniul securităţii prin intermediul educaţiei şi al schimbului de bune practici. https://www.dcnews.ro

Perioada de timp dedicată acestui demers este luna octombrie a fiecărui an, însă această limitare este opţională şi depinde de decizia organizatorilor la nivel naţional. În fiecare an, datorită cererilor partenerilor naţionali din ECSM, CERT-RO a extins perioada şi a acceptat includerea unor evenimente specifice, care se desfăşurau la finele lunii septembrie ori în prima parte a lunii noiembrie.

Luna europeană a securităţii cibernetice din 2018 se concentrează asupra a patru teme, fiecare dintre acestea corespunzând unei săptămâni din luna octombrie: Săptămâna 1 – de la 1 octombrie la 7 octombrie: „Bune practici de igienă cibernetică de bază”; Săptămâna 2 – de la 8 octombrie la 14 octombrie: „Dezvoltaţi-vă competenţele şi educaţia digitală”; Săptămâna 3 – de la 15 octombrie la 21 octombrie: „Recunoaşteţi capcanele cibernetice”; Săptămâna 4 – de la 22 octombrie la 28 octombrie: „Tehnologiile emergente şi protecţia vieţii private”.

Peste 400 de activităţi, precum conferinţe, ateliere, sesiuni de formare, prezentări generale destinate utilizatorilor, cursuri online (de tip webinar), campanii online şi multe altele vor avea loc în Europa, în cursul Lunii europene a securităţii cibernetice, pentru a promova securitatea online. ENISA, Comisia Europeană – DG CONNECT şi statele membre vor prezenta luni un videoclip cuprinzând mesaje din partea unor experţi de renume din întreaga Europă pentru a atrage atenţia asupra campaniei.

„Societatea şi economia noastră digitală nu pot prospera decât dacă există suficientă încredere, iar pentru aceasta este nevoie de capacităţi solide în materie de securitate cibernetică, atât tehnologice, cât şi umane şi juridice. Acest lucru reprezintă o preocupare pentru o mare varietate de actori pe care îi vizează campania desfăşurată în cadrul Lunii europene a securităţii cibernetice, de la profesionişti în materie de securitate, până la simpli cetăţeni”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip.

Comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a subliniat, la rândul său, că Luna europeană a securităţii cibernetice pune cu adevărat în evidenţă faptul că toată lumea are o responsabilitate în ceea ce priveşte securitatea pieţei unice digitale.

„Securitatea cibernetică este atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru Europa. Cu cât suntem mai puternici în prevenirea şi contracararea ameninţărilor cibernetice, cu atât va fi mai bine pentru competitivitatea întreprinderilor noastre şi pentru securitatea cetăţenilor noştri”, a spus Mariya Gabriel.

Potrivit directorului executiv al ENISA, Udo Helmbrecht, se preconizează că, la nivel mondial, costul pagubelor provocate de atacurile de tip „ransomware” va depăşi 11,5 miliarde de dolari pe an până în 2019, în vreme ce se aşteaptă ca suprafaţa de atac la nivel uman să ajungă la 6 miliarde de oameni până în 2022.

„Cu toate acestea, se anticipează că numărul de locuri de muncă vacante în domeniul securităţii cibernetice se va tripla. Iată cum se naşte o adevărată furtună. Luna europeană a securităţii cibernetice are drept obiectiv contracararea acestor tendinţe prin acţiuni de sensibilizare cu privire la ameninţările la adresa securităţii cibernetice şi pentru a oferi soluţii organizaţiilor şi cetăţenilor”, a afirmat oficialul ENISA.

Articolul precedentUE are cel mai mic șomaj post-criză fără un PSD lăudăros la guvernare
Articolul următorRezervele valutare ale României au crescut în septembrie cu 361 milioane euro

Comments are closed.