Bugetarii care au lucrat în ziua de Sfânta Maria vor beneficia de compensații, în timp ce aceia care s-au bucurat de minivacanța acordată de guvern, prin acordarea unei zile libere pe 14 august, trebuie să o recupereze.

stfel, salariații bugetari din unități în care munca nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității vor beneficia, potrivit Codului Muncii, de compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, scrie avocatnet.

Cei mai mulți bugetari au beneficiat de liber inclusiv în ziua de 14 august, așa cum a stabilit Guvernul, prin HG 1.555/2022. Aceștia sunt obligați, tot potrivit Codului Muncii, să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.

Liberele legale nelucrătoare din România se acordă atât lucrătorilor din mediul public, cât și celor din mediul privat, cu excepțiile legate de tipul activității.

Articolul precedentOmenirea sărăcește, pentru prima oară de la criza din 2008. Unde este cel mai mare declin
Articolul următorDocument-bombă prezentat de Anca Alexandrescu. Cum arată planul de AUSTERITATE bugetară, de unde taie guvernul bani