Câți bani pierd la pensie cei care renunță la Pilonul II

Românii trebuie să-și păzească pensia de lăcomia statului! Economiştii avertizează că pensia ar putea fi cu peste 20% mai mică dacă întreaga contribuție va merge la bugetul de asigurări sociale. Asta pentru că sistemul public de pensii riscă să intre în colaps în următorii 10 ani. Pe viitor, românii sunt puși să aleagă: plătesc un procent, ca și acum, la pilonul II, ori toată contribuția merge la stat. 

În prezent, 25% din salariul brut al oricărui angajat din România se duce la bugetul de pensii. Din acest procent, statul dirijează 3,75 de puncte procentuale către fondurile de pensii administrate privat, adică la Pilonul II.

Administratorii privaţi investesc mai departe banii și îi multiplică. În schimb, statul cu banii colectaţi la Pilonul 1 plătește pensiile actualilor pensionari.

De exemplu, în cazul în care un român cu salariul mediu va cotiza, ca și până acum, atât la stat, cât și la Pilonul II, va ieși la pensie cu 2.314 lei pe lună. Din această sumă, 1.647 de lei vor veni de la stat, iar 667 de lei de la pensia de la Pilonul II.

Dacă nu ar mai contribui la Pilonul II și ar direcționa toți banii din contribuții către stat, la același salariu pensia încasată ar fi de numai 1.913 lei. Cu peste 400 de lei mai mică.

Peste 7 milioane de români au conturi deschise la Pilonul II. În acest moment, la cele șapte fonduri care administrează pensiile s-au strâns 48,1 de miliarde de lei, din care peste 8 miliarde de lei este suma strânsă din investirea banilor. Adică profitul.

Articolul precedentSondaj INSCOP Research, Europa merge în direcţia bună, România nu
Articolul următorIndicele ROBOR, evoluţie fluctuantă: creştere la 3 luni, scădere la 6 luni